Cine amendează poluarea fonică din Constanța?

4476
3
Cine amendează poluarea fonică din Constanța? - poluarefonica-1317058489.jpg

Constanța se numără printre orașele cu un grad de poluare fonică ridicat, arăta un studiu realizat la începutul lui 2011.
Cu toate acestea, constănțenii care vor să reclame poluarea fonică sunt purtați pe drumuri de instituțiile statului. Comisarii Gărzii de Mediu susțin că nu mai au nicio responsabilitate în domeniu și îi trimit pe reclamanți la Poliția Locală. Aici, însă, sunt primiți cu ridicări din umeri.

Vă deranjează că în barul din imediata vecinătate a locuinței muzica este dată la refuz în fiecare noapte? Sau că pe șantierul de lângă bloc se lucrează cu utilaje grele, până seara târziu? Acestea sunt doar câteva exemple de poluare fonică, ce au consecințe asupra sănătății și vieții sociale. De altfel, un studiu efectuat la începutul lui 2011 arăta că 76% dintre constănțeni sunt expuși la poluare fonică.
Însă dacă vreți ajutorul instituțiilor statului, pentru a lua măsuri împo-triva celor care nu vă lasă să dormiți, trebuie să vă înarmați cu multă îndârjire și răbdare. Motivul: instituțiile își pasează responsabilitatea sancționării acestui tip de poluatori.
Printr-o astfel de experiență au trecut locatarii blocurilor BM 8 și BM 9A.
"În vecinătatea blocurilor noastre, se construiește un imobil de opt nivele. Se lucrează până noaptea târziu și am dorit să reclamăm poluarea fonică. Ne-am plimbat însă între instituții, pentru că peste tot ni s-a răspuns că nu au abilitatea să sancționeze acest tip de poluare", ne-au sesizat cititorii cotidianului nostru.

"Nu e treaba mea!"
Răspunzători cu primirea și soluționarea sesizărilor privind poluarea fonică erau, până în 2010, comisarii Gărzii de Mediu. Acum, însă, "problema este puțin întortocheată", a admis și Vasile Petro, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța.
"La sfârșitul anului trecut, au apărut Hotărârile de Guvern 1267/2010 și 1332/2010, potrivit cărora instituția care trebuie să vegheze asupra respectării nivelului de zgomot este Poliția Locală. Astfel că noi i-am îndrumat pe reclamanți către polițiștii locali. Nu înseamnă că nu dăm o mână de ajutor, când suntem solicitați de oamenii legii. Dar polițiștii locali sunt cei răs-punzători de poluare fonică", a de-clarat Vasile Petro, pentru "Cuget Liber".
Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Locale, contactați de "Cuget Liber", au ridicat din umeri. "Dar noi nu avem atribuții în acest sens! În Legea 155/2010, a Poliției Locale, se stipulează că polițiștii locali sesizează instituțiile competente privind nivelul de poluare, inclusiv cea fonică! Adică, din câte știm noi, pe cei de la Garda de Mediu",
ne-au spus polițiștii. De altfel, aceștia susțin că au primit, pe parcursul anului, doar două reclamații.
"Pentru a nu pleca oamenii nemulțumiți, am putea să sanc-ționăm tulburarea liniștii publice între orele 14.00 și 16.00 și 22.00 și 6.00, când ar trebui să fie liniște. Dar nu înseamnă că sancțio-năm poluarea fonică", au oferit o soluție "împăciuitoare" oamenii legii.

Fostul Sanepid, singurul cu sonometru
Interesant este că niciuna din cele două instituții menționate nu are un sonometru; singura instituție de stat cu un astfel de aparat în dotare este Direcția de Control în Sănătate Publică Constanța.
"Noi putem răspunde la solicitări, atât de la alte instituții, cât și de la constănțeni, pentru a măsura nivelul de decibeli, dar numai atât! Măsurăm nivelul, îi spunem reclamantului care este valoarea, dar nu putem să aplicăm nicio sancțiune, pentru că nu intră în atribuțiile instituției", a declarat dr. Adrian Pavlov, șeful direcției. Altfel spus, reclamații pot obține de la fostul Sanepid un act care arată că, într-adevăr, sesizarea lor este întemeiată.
Iar, dacă este să dăm crezare prevederilor legale, polițiștii comunitari sunt cei care ar trebui să aplice amenzi.

Ce spune legea
HG 1332/2010, privind Regulamentul Poliției Locale, invocat de Vasile Petro, șeful Gărzii de Mediu, prevede, la art. 25: "Polițiștii locali (…) veghează la respectarea standardelor și a normelor privind nivelul de zgomot și poluarea sonoră". Același act normativ mai prevede, la lit. j: "constată contravenții și aplică sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor".
Pe de altă parte, în Legea 155/2010, legea Poliției Locale, se arată, la art. 9: "În domeniul protecției mediului, Poliția Locală (…) sesizează autorităților și instituțiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică".

Amendată și nu prea!
Legislația are și alte scăpări referitor la poluarea fonică, a adăugat Vasile Petro. Astfel, nicăieri în lege nu se stipulează valoarea sancțiunilor pentru depășirea nivelului de decibeli.
"De fapt, procedura este altfel: se merge în control la cel reclamat și i se impune un program de măsuri și un ter-men limită pentru a se conforma. Dacă nu realizează măsurile, la următoarea vizită este sancționat cu o amendă între 500 și 700 de lei. Dar nu pentru poluare fonică, ci pentru nerespectarea mă-surilor impuse de instituția statului", a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu.
Nivelul normal de zgomot într-un local public este de 50 de decibeli în timpul zilei și cu 10 decibeli mai mic în timpul nopții; în spațiile de locuit nivelul maxim admis este de 35 de decibeli în timpul zilei și de 25 de decibeli în timpul nopții.



Comentează știrea

ION
27 septembrie 2011
Barul " VALCELE" trebuie inchis noaptea...chiar daca este pila d-lui Mazare...!

Galagia noapte de noapte de la barul "VALCELE" de pe B-dul 1Mai vechi situat pe colt cu Str.Plopilor ne tulbura linistea de ani de zile si nu se iau nici un fel de masuri impotriva acestui nesimtit de patron care ne ignora cand ii atragem atentia ...ne ignora deoarece este mana-n mana cu cei care i-au dat autorizatie de functionare non-stop pentru a adaposti hotii de fier vechi si nu numai...Crede ca daca plateste 2 vecini sa-i dea semnatura restul vecinilor nu mai conteaza...Cine-i inchide barul pe timp de noapte acestui idiot care face bani pe nelinistea noastra...pretinzabd ca el plateste autorizatia de functionare dar linistea noastra cine o plateste ?????

admirator
27 septembrie 2011
legile din Romania!

numai noi, romanii, putem sa scoatem legi care sa ne faca traiul mai greu in loc sa ni-l usureze! in zona caraiman este un zgomot infernal in fiecare noapte, din cauza tirurilor care intra pe la poarta 5. in plus alarma de la banca raiffaisen porneste din doua in doua nopti, si tiuie cate juma de ora. eh, dormi daca poti! uite asa ne distrugem nervii, dar cred ca asta se si vrea...

viorela
2 august 2012
poluare fonica

Locuiesc in Calarasi si ptr cine nu stie aici sunt grave probleme cu nuntile romilor, ei fac galagie in toata saptamana, nu conteaza ptr ei ziua sau ora. As vrea sa se rezolve odata aceasta problema ptr ca si noi restul care nu faem galagie suntem cetateni si cu drepturi nu numai cu obligatii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2994 secunde