Cimitirele, luate cu asalt! Cerșetorie și multă aglomerație de Paștele Blajinilor

1072

Articole de la același autor

Paștele Blajinilor 2019: aglomerație, haos și cerșetori, lumea care se calcă în picioare. Cam așa se poate descrie această zi de sărbătoare, ce vine la numai o săptămână după sfintele sărbători pascale. 


Așa cum ne-am obișnuit de ani de zile, încă de la primele ore ale dimineții, constănțenii au luat cu asalt cimitirele, dornici să-i comemoreze pe cei dragi, trecuți în neființă. Nici bine că s-a crăpat de ziuă că a și început forfota, iar cei care au profitat cel mai mult de această sărbătoare creștinească, au fost, ca de obicei, cerșetorii, aleile tuturor cimitirelor din oraș fiind pline de cei care stăteau cu mâinile întinse. 


"Dă-mi și mie ceva de mâncare. Mai am acasă încă trei copii și nu am ce să le pun pe masă", se văita, ieri dimineață, o țigăncușă, cu un puradel în brațe. Din păcate, se pare că foamea nu era atât de mare pe cât spunea, din moment ce nici măcar nu se uita la ce îi dădeau oamenii cu suflet mare, care veniseră la Cimitirul Central.  


Ca această femeie, am întâlnit multe astfel de personaje. Până la ei, însă, oamenii treceau pe la magazinele din vecinătatea cimitirelor, unde comercianții au profitat și ei de această sărbătoare și au venit în întâmpinarea lor cu toate cele trebuincioase unui astfel de eveniment, pornind de la lumânări și candele, până la flori, tămâie și multe altele. Spre exemplu, garoafele erau vândute la prețul de doi lei bucata, crizantemele la  șapte lei, lumânările - un leu bucata etc. 
Pentru că Paștele Morților (Blajinilor) reprezintă amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, rudele acestora s-au dus pregătite la morminte, cu pachețele de mâncare, băuturi etc. Unii chiar au preferat să mănânce acolo, i-au plâns pe cei dragi au organizat mici slujbe oficiate de preoți și au împărțit pomeni în jurul lor. Dacă într-o zi obișnuită nu prea vezi preoți prin cimitir, ieri, slujitorii Domnului puteau fi găsiți pe la toate colțurile. Totodată, această zi a fost momentul prielnic de a se întâlni cu alte rude, prieteni, cunoștințe. 
Pentru că la Cimitirul Municipal nu există florării, vânzătorii ambulanți au fost pe poziții, aducându-le credincioșilor garoafe, narcise și mult liliac, toate la prețuri mai mari. Din păcate, cum oamenii nu s-au îngrijit să-și cumpere dinainte, au fost nevoiți să scoată din buzunare banii necesari și s-au dus agale spre morminte, unde, după ce au tămâiat și au spălat mormintele, s-au așezat la ospăț. 


Cei mai mulți au împărțit celor nevoiași ouă roșii, cozonac și vin, așa cum este tradiția. Deși sărbătoarea este, de fapt, astăzi, oamenii au preferat să meargă la cimitir cu o zi înainte, pentru că sărbătoarea pică într-o zi normală de lucru și nu se pot învoi de la serviciu pentru a-și face datoria de creștini.


Din bătrâni se spune că în aceste zile sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană. 


Această mare bucurie a Învierii lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o și creștinii în Săptămâna Luminată le aduce aminte de Învierea cea de obște. Astfel, creștinii vin apoi să o împărtășească și celor adormiți în nădejdea fericitei învieri, a cărei bucurie a vestit-o Domnul nostru Iisus Hristos. Cu această ocazie, de Paștele Blajinilor, femeile fac colaci, pască, ouă roșii, cozonac, diferite mâncăruri, alături de care ar trebui să se găsească și o sticlă cu vin. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4945 secunde