Excursie de-o zi în nordul litoralului

Cetatea Histria, cea mai veche așezare urbană din România

887
Cetatea Histria, cea mai veche așezare urbană din România - histria-1441027189.jpg

Articole recomandate

La 65 de km de Constanța, în satul Istria, pe malul lacului Sinoe, se află cea mai veche cetate de pe teritoriul României, Histria. 
Cetatea Histria a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. (anul 657 î.e.n. după istoricul Eusebius) de coloniști veniți din Milet. Orașul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă și până în epoca romano-bizantină. După o distrugere violentă, către sfârșitul sec. VI î.e.n., în plină perioada clasică, un nou zid de incintă reduce la jumătate suprafața inițială a orașului. În această perioadă Histria cunoaște un regim democratic, aderarea la Liga Maritimă Ateniană, comerț intens și chiar monedă proprie.
Încercarea primului val de sciți de a se stabili în sudul Dunării, precum și răzvrătirile cetăților pontice împotriva lui Lysimach aduc cetății o nouă distrugere, către sfârșitul sec. IV î.e.n. În secolele următoare orașul se reface și trăiește o nouă înflorire, mai ales primele alianțe cu unele căpetenii ale geților (Zalmodegikos, Rhemaxos). În anul 72 î.e.n. primele armate romane scot coloniile vest-pontice de sub influența lui Mithridate, iar câțiva ani mai târziu, regele get-dac Burebista cuprinde cetatea sub stăpânirea sa. Odată cu moartea lui Burebista cetatea trece sub stăpânire romană, încheindu-se astfel perioada de autonomie. Sub stăpânirea romană cetatea cunoaște o nouă înflorire.
Săpăturile arheologice, începute încă din 1914, au scos la iveală, pe lângă zidurile incinta mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, datând din diferite perioade din existența cetății. De asemenea, săpăturile au oferit un bogat material arheologic, cea mai mare parte fiind expusă în muzeul cetății: sculpturi, reliefuri, materiale de construcție, inscripții, ceramică (grecească și romană), sticlărie, obiecte din metal. Astfel, Histria, cea mai veche așezare urbană din țară, a fost descoperită începând din anul 1914, de săpăturile marelui istoric și arheolog Vasile Pârvan. Muzeul cetății Histria a fost recent reabilitat și modernizat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 August 2015
Stire din Social : Ești la mare? Hai la bowling!
Pagina a fost generata in 1.0458 secunde