CET-ul, pus pe butuci de RADET

3835
5
CET-ul, pus pe butuci de RADET - radetcentralagf9-1343317089.jpg
Încălzirea din apartamente i-a ars la buzunare pe constănțeni, astă-iarnă. Cu toate acestea, au strâns din dinți și cei mai mulți au plătit până la ultimul bănuț. Cu toate acestea, datoriile RADET către CET Palas au atins ordinul sutelor de milioane de lei. În prezent, distribuitorul plătește agentul termic din luna februarie 2011. Suma totală pe care Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice Constanța o datorează CET-ului este de 230 de milioane de lei, fără penalizări și dobânzi.

"Ne aflăm la stadiul în care încă se plătesc facturi din luna februarie 2011. Dacă ar fi să punem la socoteală penalizările și dobânzile, suma ajunge la 400 de milioane de lei. Din păcate, lipsa acestor bani ne obligă să mergem pe credite, pentru a putea achiziționa combustibilul necesar producerii agentului termic, credite la noi plătim dobânzi", a declarat directorul tehnic al Sucursalei Electrocentrale Constanșa, Dumitru Tamaș.

Conturile RADET sunt poprite și 85 la sută din încasările ce intră în conturi sunt virate CET-ului. Însă foarte puține asociații de proprietari ori locatari își achită facturile la încălzire și apă caldă prin bănci, majoritatea făcând operațiunea cash, direct la casieriile RADET.

"Tariful aprobat de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei, pentru o gigacalorie, este de 285 de lei. La acesta se mai pun 90 de lei - adaosul RADET și 24 la sută TVA. Noi oricum producem în pierdere pentru că abia acoperim costul combustibilului necesar pentru producerea agentului termic, care reprezintă 80% din prețul de cost", a mai explicat Dumitru Tamaș.

Schimbarea la față a CET

Între timp, 144 de angajați ai Sucursalei Electrocentrale Constanța se perfecționează pe bani europeni, pentru a ține pasul cu tehnologia modernă. Aceștia au fost incluși într-un proiect național de "Formare profesională și promovare a utilizării noilor tehnologii în scopul creșterii adaptabilității angajaților și managerilor la toate nivele din domeniul energetic, în vederea creșterii calității serviciilor prestate și îmbunătățirii activităților și proceselor specifice".

Programul este implementat de Federația Sindicatelor Libere și Independente "Energetica" și numără 2.300 de beneficiari direcți, energeticieni din 12 companii producătoare de energie termică și electrică din România, printre care și angajați ai S.C. Elcen București S.A., Sucursala Electrocentrale Constanța. Valoarea proiectul ce se derulează pe o perioadă de 34 de luni este de peste 1,5 milioane de euro.

"Încercăm creșterea adaptabi-lității lucrătorilor din energie, al căror grad de îmbătrânire este des-tul de ridicat și vrem să pregătim oamenii pentru o schimbare. Vrem să transmitem spre manager și salariați că a venit timpul să fim servili clienților noștri, vrem să schimbăm mentalitatea veche. În cadrul cursurilor ne-am stabilit câteva repere strategice în dezvolta-rea serviciilor de furnizare a ener-giei. Promovăm principiul «Cât consum, atât plătesc!» și cel de a avea contracte direct cu clienții noștri finali. De asemenea, vrem să avem apă caldă și căldură imediat. Există metode moderne de recirculare care ar putea să rezolve problema. Vrem să oferim servicii de calitate", a precizat Victor Ghenea, managerul de proiect. 

Comentează știrea

admirator
27 iulie 2012
inca nu ati inteles ca

RADET distruge tot (consumatori casnici, industriali, institutii de stat, producatori de energie termica, RAJA) doar ca sa supravietuiasca monopolul lor pe plimbatul apei calde pe tevi? Si salariile angajatilor lor, care nu fac nimic?

ba,am inteles
27 iulie 2012
neadmirator

monser esti prost cu spume, daca moare RADET-ul moare instantaneu si CET-ul. cele doua entitati nu pot fi separate in factura mare pe care o platim, ambele au aceeasi "vina".

Răspuns la: inca nu ati inteles ca
Adăugat de : admirator, 27 iulie 2012
RADET distruge tot (consumatori casnici, industriali, institutii de stat, producatori de energie termica, RAJA) doar ca sa supravietuiasca monopolul...
paul
27 iulie 2012
despre articol

nu trebuie sa va certati....cet-ul livreaza giga cu 180 dar prin hotarare a consiliului local =septembrie 2011= constantenii platesc 340 ...dar , daca orasul l-a ales tot pe mazare inseamna ca sunt prosti sau nu au stiut....dar , exista net si se pot dumiri..pe de alta parte sunt foarte multi angajati la birouri si la cet si la radet ....si populatia are vina ei ,sau poate e vina crizei .nu exista scara de bloc fara datorii la intretinere...cel mai bine era ca toate utilitatile sa fi venit pe casa scarii si cand aveai datorii sa iti taie apa gazul caldura ...ca la curent..dar si lege care sa aprobe asta ....................dar nu se vrea .......asta e tara ....

dan
27 iulie 2012
furt

RADET-ul trebuie neaparat restructurat, au salarii enorme si firme capusa care incarca consumatorul. Populatia nu are voie sa se debranseze, oamenii se lovesc numai de piedici, iar facturile sunt umflate cu preturi enorme. Proprietarul este cel ce decide sistemul de incalzire in locuinta proprie, nu RADET-ul care vad ca a devenit ,,stat in stat,, Iarna trecuta, in luna ianuarie, o cunostinta care in acelasi apartament ca al meu, cu incalzire pe gaze a platit 200 ron (24-25 grade in casa), iar eu am platit 900 ron. Asociatiile de locatari in semn de protest ar trebui sa inchida ventilul de alimentare al blocurilor din subsol, pentru cateva zile si atunci sa vedeti cum se vor alinia preturi convenabile pentru consumatori.

r emilia
9 august 2012
contract direct cu furnizorul utilitati la bloc in 2012

urgent lege contract individualcu furnizorii la toate utilitatile la bloc in 2012 urgent fara firme capusa ,desfiintarea deindata a repartitoarelor de cost care sunt un jaf la drumul mare ,desfiintarea ordinului 343/2010 anrsc de mare urgenta.furnizorii de utilitati obligatoriu sa monteze contoare adevarate ,fiscale ,jos mafia de la blocuri . desfiintarea asociatiilor de la blocuri desfiintarea plata facturilor la administrator ,cea mai mare hotie ,facturile sa se plateasca direct la furnizor

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Social : Repartitoare sau debranșare?
Pagina a fost generata in 0.2116 secunde