Cele două gospodării unde a fost confirmată prezența virusului pestei porcine, plasate sub supraveghere oficială,

174
Cele două gospodării unde a fost confirmată prezența virusului pestei porcine, plasate sub supraveghere oficială, - 3pestaporcinaptnet53953400-1535889931.jpg

Articole recomandate

Cele două gospodării din județul Buzău unde a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția și a fost dispusă uciderea porcinelor și ecarisarea carcaselor.

De asemenea au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor printr-un comunicat remis AGERPRES.

Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată la porcii din două gospodării, din localitățile Lunca (comuna Pătârlagele) și Pănătău, județul Buzău.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) - Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

De asemenea, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit duminică pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte și de la cele sacrificate (3 capete), ancheta epidemiologică fiind în desfășurare.

"A fost demarată și o anchetă a Poliției, pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorită?i, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație", se menționează în comunicat.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic, scrie Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 02 Septembrie 2018
Stire din Social : Dacian Cioloș, despre criza pestei porcine
Duminică, 02 Septembrie 2018
Stire din Social : Donații de carte la VIVO! Constanța
Sâmbătă, 01 Septembrie 2018
Stire din Social : Cine are dreptul  la pensie de urmaș
Sâmbătă, 01 Septembrie 2018
Stire din Social : Cum să vă feriți de hoții din locuințe
Pagina a fost generata in 2.1297 secunde