Ce se întâmplă cu ratangiii de la BAC

Marţi, 09 Iulie 2013
3587
Mii de absolvenți ai clasei a XII-a au picat examenul de bacalaureat 2013. Ei nu vor merge la facultate, dar se pot angaja sau pot sta acasă, pentru a învăța, și să primească 250 de lei lunar, timp de șase luni. Practic, îngroașă rândurile șomerilor, secătuiesc bugetul asigurărilor sociale, în loc să intre în câmpul muncii sau să se pregătească pentru o carieră în viitor.

Șansele lor de a găsi un job bun ori de a-și face un viitor au scăzut considerabil, odată cu respingerea la cel mai important examen din viața de elev. Unii nici nu con-știentizează în ce situație delicată sunt. Alții speră că este doar ceva temporar și că vor promova bacalaureatul la toamnă, după care se vor înscrie la facultate. Tuturor statul le întinde o mână de ajutor. Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a prezentat măsurile pe care Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă le poate lua în sprijinul tinerilor absolvenți.

Ținând cont că nu se pot înscrie la facultate neavând diploma de bacalaureat sau media obținută la examen nu le permite, foarte mulți dintre absolvenții de liceu vor fi nevoiți fie să își caute locuri de muncă fie, din moment ce legea o permite, să se înscrie în bazele de date ale AJOFM pentru a primi indemnizația de șomaj.

Șomaj sau primă de încadrare

Legislația în domeniu prevede dreptul absolvenților de instituții de învățământ, care nu au putut ocupa un loc de muncă, de a beneficia de indemnizația de șomaj. Pentru a primi acest ajutor din partea statului, absolvenții instituțiilor de învățământ trebuie să aibă minimum vârsta de 16 ani și să nu fi reușit să găsească un loc de muncă în primele două luni de la finalizarea studiilor. De aceleași prevederi legale se bucură și elevii școlilor speciale sau persoanele cu handicap care, de asemenea, nu au reușit să obțină un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale.

Potrivit legii, absolvenții au la dispoziție 60 de zile să se înregistreze la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj, dar și de servicii de mediere și consiliere.

Actele necesare pentru întocmirea dosarului de șomaj sunt următoarele: adeverință medicală cu specificația apt de muncă sau eventuale restricții medicale, adeverință eliberată de administrația financiară, actul de identitate original și copie xerox, acte studii și calificare original și copie xerox, certificat de naștere original și copie xerox, certificat de căsătorie original și copie xerox (dacă este cazul), înscris în evidența AJOFM ca șomer neindemnizat în termen de 60 zile de la absolvire plus un dosar cu șină.

Subvenție pentru angajatori

De asemenea, statul mai are un program prin care angajatorii pot primi subvenții dacă angajează absolvenți de orice formă de învățământ. Acestea se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, în funcție de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei pe lună pentru nivel de școală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenții de liceu sau postliceală și 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învățământ universitar. De asemenea, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenților care reușesc să își găsească un job. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.297 secunde