Ce se întâmplă cu maidanezii din Constanța: "Eutanasierea nu a fost oprită"

5823
93

Articole de la același autor

Cu sau fără legea eutanasierii, câinii fără stăpân dăinuie pe străzile Constanței. Unii spun că au început să mai dispară, alții sunt de părere că încă sunt prea mulți, cert este că Serviciul de Ecarisaj nu reușește să-i adune de pe străzi în ritmul în care se înmulțesc ei.


Deși Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, la Constanța, maidanezii luați de hingheri și nereven-dicați sau adoptați sunt, în continuare eutanasiați. Potrivit șefului Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanța, Cristina Itoafă, deocamdată nu a fost dată nicio dispoziție oficială pentru oprirea procedurilor de eutanasiere. "Au fost contestate numai normele de aplicare, nu și legea în sine. Noi nu am primit nimic oficial. Am sunat și la Direcția Sanitar Veterinară și de acolo mi-au spus la fel, că nu au primit nimic", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cristina Itoafă.


În Ecarisajul Constanța sunt eutanasiați, lunar, zeci de câini. "În primul rând se face trierea câinilor fără stăpân. Cei care au boli incurabile sau sunt foarte bătrâni, sunt primii eutanasiați. Apoi aș-teptăm să fie adoptați ceilalți. Noi încercăm să dăm cât mai mulți spre adopție, fie și la distanță. Acum am mai rezolvat și problema spa-țiului, pentru că s-au găsit câteva spații adecvate și au fost duși câini adoptați la distanță și acolo", a mai adăugat șeful Serviciului de Ecarisaj. 


De cealaltă parte, organizațiile iubitoare de câini sunt de părere că eutanasierea ar trebui să fie stopată. Practic, potrivit deciziei oficiale a Curții de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime. Unii ar putea spune că legea eutanasierii nu mai dispune de norme de aplicare și, astfel, nu mai există cadru legal pentru reglementarea prinderii și eutanasierii câinilor fără stăpân. Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aplicarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân a intrat în vigoare în octombrie 2013, însă eutanasierea propriu-zisă a început abia în luna martie 2014.


Hingherii umblă zilnic, pe străzi
La Constanța, zilnic, două echipe de hingheri sunt pe străzile din municipiu. O echipă lucrează conform graficului și o alta merge în zonele de unde vin sesizările cetățenilor. În fiecare zi, sunt adunați de pe străzi câini fără stăpân și duși la Biobază.  Aici ei sunt ținuți, conform legii, 14 zile lucrătoare, timp în care pot fi re-vendicați sau adoptați. După ce trece acest termen, sunt eutanasiați. Pro-cedura de eutanasiere costă 42 de lei, în timp ce întreținerea unui câine în Biobază costă peste 400 de lei. Dacă doriți să adoptați un câine fără stăpân, trebuie să faceți dovada că îl puteți îngriji, că aveți resurse financiare să îl hrăniți și că aveți unde să îl țineți. După ce ați ales un câine din Biobază, acesta va fi sterilizat. "Masculii sunt ținuți încă trei zile după sterilizare, iar femelele zece zile. Abia apoi pot fi luați acasă", a mai spus Cristina Itoafă.


Comentează știrea

93 comentarii. Pagina 1 din 10. Click pe pagina dorită : 1 2 ...10 
Roxie
26 iunie 2014
faradelege

Este incredibil ca tocmai autoritatile statului nu respecta decizia justitiei. Rezolvarea este sterilizarea generala, obligatorie si gratuita in curti ( iesim mai ieftin decat cu perpetuarea serviciului de hingheri si sifonare a banilor), responsabilizare si pedepsirea abandonului, pedepsirea cruzimii fata de animale de altfel prevazuta in lege. Atata vreme cat taranoii arunca puii, catelele cu pui, cainii pe strazi nu se va sfarsi niciodata. Natie barbara care nu intelege ca trebuie oprit robinetul, trebuie sterilizati si nu aruncati, altfel perpeutam risipa banului public pe o actiune barbara care nu rezolva problema.

guest
26 iunie 2014
la penitenciar, penalilor

o sa raspundeti penal, penalilor,Itoafa, Dima-Popescu si Puppy Vet. Incalcati legea si nu e prima data.

tania c.
26 iunie 2014
maidanezi

maidanezii din str. calatis -un focar de infectii

NELU
26 iunie 2014
LA SUBIECT

Rog organele de CERCETARE PENALA si de URMARIRE PENALA sa se sesizeze DIN OFICIU pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Articolul este dovada certa a SFIDARII LEGII.

kiki
26 iunie 2014
Curtea de Apel

poate stopa o lege data de Parlament, cu avizul CCR? Nu vi se pare ca ierarhia judiciara a fost grosolan incalcata? Mai meditati! (Acum, cati copii mai vor sa omoare? Dar cate femei si batrini? ) Poate ca ar fi bine daca ati prezenta tot procesul. Cine a pornit plingerea, pentru ce, cu ce dovezi, ce a hotarit instanta. Caci la noi e obiceiul sa se prezinte stirile trunchiat, denaturat... Si din tantar sa faca armasar, daca asa le convine.

olguta
26 iunie 2014
La judecata!

Miau luat hingheri doi cateii mai am doar patru la mine in garsoniera, trebuie salvatii cu totii de primar care uraste catei nevinovati, si in Mamaia iau luat!

cetateanul
26 iunie 2014
pentru olguta

Olguta draga bahai unu peste altu poate iti incap vreo 10000 de javre in garsoniera aia. Mai oameni buni intelegeti odata sunt multi la numar greu de intretinut si se inmultesc si foarte repede,trebuie odata sa ne civilizam nu e posibil sa avem atatea javre pe strazi care sunt purtatoare de boli si periculosi te musca. Nu poti sa treci ca omul cu o bicicleta pe strada ca toti se repeda la tine nu mai zic la copii,sunt un real pericol. Felicitari primariei!

ala
26 iunie 2014
niste criminali si escroci!

400 de lei intretinerea unui caine in biobaza!!! Se poate asa ceva?! Biobaza din Constanta e de fapt un mijloc prin care mafiotul de mazare deturneaza bani publici. Mazare si toata slehta lui de depravati, escroci si criminali ar trebui jupuiti de vii, pentru ca au distrus un oras, si nu in ultimul rand, pentru macelarirea cainilor!

civicul
26 iunie 2014
Constanta nu e maidan

Felicitari Serviciului de Ecarisaj , care actioneaza conform legii . Poate se vor vedea rezultatele si in zone Pietei Grivitei , unde sunt multi caini.

antimaidanez
26 iunie 2014
@ Roxie

Băi organism defect ce esti! De ce sterilizare in curți vorbesti? Tu iți dai seama ca asta e o aberatie a ratiunii pe care doar minți iresponsabile sustinute de cei care au crescatorii de ciini pt. a-i forța pe oameni sa cumpere ciini de la ei, au putut-o gindi ? Pt. fiecare ciine castrat "gratuit" (ma refer la ciinii din curtea omului), adica din banul public, ei vor primi o cota aparte. Ca sa vezi ce afaceri le-au mai trecut prin cap ! Ce-ai zice sa fie sterilizate toate animalele din curtea omului. Cei care fac legi doar dupa buzunarul lor, azi vor sa castreze ciinii oamenilor, miine vor vrea sa castreze toate animalele domestice din curtea omului si poimiine vor vrea sa le castreze copiii.

93 comentarii. Pagina 1 din 10. Click pe pagina dorită : 1 2 ...10 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5415 secunde