Ce meserii se mai caută. Şomerii, convertiţi în reflexoterapeuţi şi cosmeticiene

890

Articole de la același autor

Judeţul Constanţa are, la acest moment, nici mai mult, nici mai puţin de 7.017 şomeri, numai că doar 2.270 dintre aceştia primesc indemnizaţie de şomaj de la stat. Restul, sunt şomeri fără drept de indemnizaţie, care au fost luaţi în evidenţă pentru că, fie sunt beneficiari de ajutor social, fie au vrut să facă vreun curs de formare profesională sau nu au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj sau nu au vechime în muncă.

Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa arată că la data de 31 august, rata şomajului a ajuns la 2,39%. Unii şomeri primesc suma minimă garantată de stat, dar alţii încasează sume frumuşele de bani şi aici ne referim la cei care au lucrat pe vase de croazieră şi au şi vechime în muncă sau la cei care au lucrat la proiecte pe fonduri europene şi care primesc acum, în jur de 3.000 de lei lunar. Din cauza pandemiei de Covid-19, anul acesta, AJOFM nu va mai organiza niciun fel de bursă de muncă, dar încearcă să le ofere persoanelor în căutarea unui job, posibilitatea de a-şi găsi o altă meserie, prin participarea la cursuri de formare profesională. De exemplu, vara aceasta, agenţia a „pus la bătaie” două cursuri de formare profesională, unul pentru reflexoterapeuţi şi un altul pentru cele care doresc să devină cosmeticiene.

„În ceea ce priveşte activitatea celorlalte cursuri de formare, aceasta a fost suspendată, inclusiv pentru cele care au început în luna martie. Cursurile din vară au avut căutare în fiecare an, nu neapărat din partea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, cât şi din partea agenţilor economici. Între timp, pentru a veni în sprijinul celor care nu au un loc de muncă, vom mai demara, la finele lunii octombrie, noi cursuri, dar de scurtă durată”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adelina Vlad. La capitolul probleme, a precizat ea, încă există agenţi economici care depun documente pentru acele măsuri active de care trebuie să beneficieze şi nu au învăţat cum să le depună sau nu depun toate documentele. În plus acum cu digitalizarea multor servicii, sunt persoane care nu deţin mijloacele tehnice necesare pentru a le transmite documentele online, iar dacă le transmit, nu trimit tot ce trebuie şi nu lasă un număr de telefon pentru a putea fi contactate, în vederea soluţionării dosarelor.

Totodată, la acest moment, se lucrează la măsurile guvernamentale de sprijin ale agenţilor economici care au avut de suferit, din cauza situaţiei epidemiologice în care ne aflăm şi chiar se lucrează peste program, pentru că numărul solicitărilor este foarte mare, în jur de 4.000, şi tot atâtea dosare de şomaj tehnic. Este vorba despre acei agenţi economici care au avut activitatea suspendată, ca urmare a stării de alertă sau de urgenţă, şi au beneficiat timp de trei luni de zile de decontarea a 41,5% din salariul de bază al fiecărui angajat pe care l-a avut în şomaj tehnic şi al cărui contract de muncă a fost activat din nou. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4479 secunde