Ce le-au pregătit inspectorii de muncă firmelor care exploatează carierele de piatră

876
1
Ce le-au pregătit inspectorii de muncă firmelor care exploatează carierele de piatră - accidentedemunca-1365092270.jpg
Numărul accidentelor de muncă a scăzut considerabil în ultimii ani, dar tot sunt prea multe. Inspectorii de muncă și-au propus, pentru anul 2013, derularea mai multor activități care să limiteze și mai mult cazurile de accidente de muncă. 

Din analiza datelor statistice referitoare la dinamica accidentelor de muncă înregistrate în perioada 2009 - 2012, la nivel național, în activitățile din industria extractivă de suprafață și subteran, s-a constatat o evoluție descrescătoare. Astfel, dacă în anul 2009, erau înregistrate 307 accidente de muncă, din care opt accidente mortale și 299 cu incapacitate temporară de muncă, în anul 2010 au fost 261 accidente de muncă, din care patru accidente mortale și 257 cu incapacitate temporară de muncă, în anul 2011 au fost 220 accidente de muncă, din care 12 accidente mortale și 208 cu incapacitate temporară de muncă, iar în 2012 s-a ajuns la 175 accidente de muncă, din care cinci accidente mortale și 170 cu incapacitate temporară de muncă.

"La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, în perioada 2009 - 2012 au fost înregistrate trei accidente de muncă. În 2009 am avut un accident de muncă soldat cu incapacitate temporară de muncă, în 2010 tot un accident de muncă soldat cu incapacitate temporară de muncă și în 2011 tot un accident de muncă soldat cu invaliditate gradul întâi", a explicat ec. Florina Vișan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.

Cele mai frecvente cauze care au generat producerea accidentelor de muncă în industria extractivă de suprafață și subteran în perioada 2009 - 2012 au fost deficiențe în operațiunile executate de către artificieri, nerespectarea metodelor de exploatare, nerespectarea termenelor de executare a operațiunilor de mentenanță, acumulări de metan în lucrările miniere din subteran și căderi de la același nivel.

S-au pus cu controalele pe ei

Inspectorii de muncă și-au propus pentru anul 2013 să verifice modul de respectare de către angajatori a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă în industria extractivă de suprafață și subteran, să verifice modul în care serviciile interne de prevenire și protecția din industria extractivă de suprafață și subteran își desfășoară activitatea, sunt organizate și își îndeplinesc atribuțiile, adoptarea unor măsuri de prevenire împotriva căderilor de la același nivel în industria extractivă de suprafață și subteran și verificarea modului în care angajatorii aplică practic prevederile H.G. nr. 1.049/2006 în industria extractivă de suprafață și subteran, informarea și consultarea lucrătorilor despre cele mai eficiente mijloace de protecție privind securitatea și sănătatea în muncă.

Acțiunile de control se vor efectua în toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt ), care efectuează activități de extracție în sectorul de activitate minieră (coduri CAEN: 05, 07, 08).

"În prima săptămână din luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța derulează o campanie de informare despre aceste acțiuni pentru toți angajatorii din județ, care au astfel de activități. După această perioadă, vor fi demarate controalele la toate societățile comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea substanțelor minerale utile. La sfârșitul fiecărei acțiuni de control, se vor organiza întâlniri cu angajatorii controlați, pentru a le fi prezentate aspectele negative constatate în activitatea de control, recomandări și măsuri, după caz, precum și exemple de bună practică", a mai adăugat reprezentantul ITM.

Activitate cu risc crescut de accidentare

În perioada 10 - 28 iunie, se va derula cea de-a doua etapă, de verificare a măsurilor dispuse anterior.

"Această acțiune este deosebit de motivată, inclusiv în cazul județului Constanța, în care industria extractivă se desfășoară doar în cariere la suprafață întrucât apreciem că este o activitate cu risc crescut de accidentare și îmbolnăvire profesională și pentru riscurile specifice acestei activități sunt necesare atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o creștere a siguranței locului de muncă și să conducă la scăderea numărului de accidente și îmbolnăviri profesionale", a declarat inspectorul șef al ITM Constanța, ing. Liviu Lupu.

Comentează știrea

geo
5 aprilie 2013
haha

controale ca doar vine pastele nu , trebe sa manance si gura lor :))

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Aprilie 2013
Stire din Eveniment : Și-a prins mâna într-un malaxor
Miercuri, 20 Martie 2013
Stire din Eveniment : Accident de muncă la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.2081 secunde