€ 4.7569
£ 5.4424
$ 4.1883

Mai multe ştiri online:

Ce găsim cu adevărat în iaurturile de fructe: jumătate zahăr, jumătate aditivi. Unde sunt laptele și fructele?

Ştire online publicată Joi, 07 Aprilie 2016. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Iaurturile cu fructe sunt printre preferatele copiilor, fiind considerate de mulți părinți un desert sănătos. Din păcate, însă, iaurturile de pe piață fac mai mult rău decât bine, fructele lipsind cu desăvârșire, ingredientele de bază fiind aditivii alimentari și zahărul.

O echipă de experți ai Asociației Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu despre ingredientele, aditivii alimentari și zahărul din iaurturile cu fructe de pe piață. Aceștia au achiziționat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermaketuri și supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100 de grame și 320 de grame.

Concluziile sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Practic, niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri, adică iaurt, bucăți de fructe, miere de albine, alte ingrediente naturale. Cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame și 55,2 grame, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr. În 61 la sută din iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice și la 29 la sută din iaurturile analizate s-a folosit amidon. De asemenea, în numai 28 la sută din iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe și legume, adică morcov negru și sfeclă roșie. De fapt, 24 la sută din iaurturi conțineau concentrat de morcov negru, iar 17 la sută aveau sfeclă roșie.

Iaurturi pline de aditivi alimentari

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono și difliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, gumă lacust, gumă guar, gumă arabica, gumă de caruba, gumă acacia și antocianine.

„Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau acuzați de obezitate, în prezent, problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii. La sfârșitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Îndulcitori ascunși, nenaturali

Principalii responsabili pentru creșterea ratei obezității sunt dietele nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice, altfel spus, un dezechilibru între aportul caloric și caloriile consumate. Un lucru deosebit de grav este adaosul de „zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de produse alimentare și, cel mai grav, în alimentele destinate copiilor.

Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie „natural”, acest lucru nu este adevărat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele „naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este „ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasă, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agavă. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor, ce dăunează sănătății lor.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7215 secunde