Ce este certificatul de viaţă și la ce vă foloseşte

421
Ce este certificatul de viaţă și la ce vă foloseşte - certificat-1623779988.jpg

Articole de la același autor

Multe persoane se întreabă ce este certificatul de viaţă și la ce le foloseşte, dar mai ales când trebuie transmis la casa de pensii care deține dosarul de pensie al persoanei domiciliate în străinătate.

Pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiarii nerezidenţi în România, se utilizează certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă. Astfel, dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viaţă”.

Potrivit reprezentanţilor CNPP, acest document constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenţi şi trebuie transmis în luna noiembrie a anului în curs.

Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa acest certificat de viaţă, în faţa unei autorităţi legale (instituţii de asigurări sociale/pensii, autorităţi administrative locale, notari publici etc) de pe teritoriul statului de domiciliu/şedere permanentă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4029 secunde