Ce drepturi ai când lucrezi pe timp de noapte

284
Ce drepturi ai când lucrezi pe timp de noapte - cedrepturi-1453389272.jpg

Articole de la același autor

Potrivit Codului Muncii, munca de noapte reunește activitățile prestate în intervalul orar 22.00 și 6.00. Astfel, salariatul de noapte este angajatul care efectuează munca între orele 22.00 și 6.00, cel puțin trei ore din timpul său zilnic de lucru. Totodată, este considerat angajat de noapte și persoana care muncește pe timpul nopții în proporție de cel puțin 30% din timpul său lunar de lucru.

Salariații care urmează să desfășoare munca nocturnă sunt supuși, înainte de începerea activității, unui examen medical gratuit. Examenul se va face, ulterior, periodic.

În cazul salariaților de noapte a căror activitate se desfășoară în condiții speciale sau deosebite de muncă, durata normală a timpului de lucru nu poate depăși opt ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore.

Codul Muncii obligă angajatorii să modifice programul de lucru în cazul salariaților cu probleme de sănătate care desfășoară muncă de noapte. Aceștia vor fi trecuți la munca de zi pentru care sunt apți.

Nici tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.

De asemenea, este interzis ca angajatorii să stabilească un program de muncă de noapte în cazul femeilor gravide, lăuzelor sau celor care alăptează. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Ianuarie 2016
Stire din Social : Câte zile libere vom avea în 2016
Pagina a fost generata in 1.2307 secunde