Ce DEZASTRU ar produce un seism mare în Constanța. Specialiștii avertizează: "Multe școli și grădinițe, în clădiri cu risc"

2535
3

Articole de la același autor

Gândul unui cutremur mare tulbură somnul multor constănțeni, mai ales când văd la televizor câte nenorociri se întâmplă în alte zone. Unii locuiesc în case vechi, alții în blocuri ceaușiste, unde s-au spart pereți și s-au făcut modificări la structura de rezistență, dar nici cei care stau în blocuri noi nu dorm prea liniștiți, având în vedere cum se construiește în ziua de azi.


Deși am trecut prin câteva zgâlțieturi și sperieturi, în ultimii ani, am fost norocoși să nu numărăm victime, ci doar pagube aproape nesemnificative. Specialiștii sunt precauți, spun că seismele de intensitate mare sunt foarte rare și că nimeni nu poate prezice când se vor petrece. Însă efectele ar fi, cu siguranță, devastatoare. Într-un raport recent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență arată că trei sferturi dintre români ar fi afectați de un cutremur puternic. Autoritățile nu sunt pregătite să facă față unei catastrofe, iar infrastructura este praf. Sunt clădiri neexpertizate, sunt străzi unde nu se poate intra cu mașinile de pompieri sau de salvare, iar "gradul de dotare este modest sau chiar absent cu autospeciale, mij-loace speciale de intervenție și echipamente pentru executarea unor misiuni operative, cău-tare - salvare urbană, adăpostire și înștiințare-alarmare", se arată în raportul ISU.


"Sunt foarte multe nereguli în construcții!"
La Constanța situația este la fel de gravă. Dincolo de clădirile vechi, șubrezite, ar putea apărea probleme la blocurile noi, multe dintre ele construite mult prea rapid și cu materiale de o calitate îndoielnică. Iar în blocurile comuniste, proprietarii au făcut modificări în apartamente punând în pericol structura de rezistență a imobilului. "Până acum ne-a ferit Dumnezeu, dar dacă ne trezim cu vreun cutremur mai mare murim cu toții, ca șobolanii! Sunt foarte multe nereguli în construcții. Cum a fost și la Colectiv. Au murit atâția tineri ca să se descopere probleme cu autorizațiile. Așa va fi și la cutremur. Însă atunci va fi prea târziu, pentru unii dintre noi: Murim ca șobolanii!", ne-a spus Mihai Rinu, din Constanța.


Pericol în școli și grădinițe
La Serviciul Inspectorat Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța, sunt înregistrate 61 de clădiri cu risc seismic. Dintre acestea, numai cinci au bulină roșie, riscul fiind de gradul întâi. "Au fost șase clădiri, dar una a fost reabilitată, a fost expertizată ulterior și acum este încadrată în clasa a treia de risc. Mai avem 28 de imobile încadrate la clasa a doua de risc, 24 la clasa a treia și două imobile la clasa a patra. Rău este că în foarte multe dintre aceste imobile funcționează școli și grădinițe. Sunt și blocuri, iar legea le permite proprietarilor să nu fie de acord să le facem publice. Ei nu mai pot să le vândă sau să le asigure", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ștefan Taran, șeful Serviciului Inspectorat Protecție Civilă, din cadrul Primăriei Constanța.


Riscuri și la faleze
Potrivit acestuia, cele mai mari probleme sunt în zona peninsulară, până la strada Ștefan cel Mare și chiar și spre centru. "Riscul este atât din punct de vedere al terenului, pentru că dedesubt este fosta cetate, dar și din punct de vedere al clădirilor vechi și degradate", a mai explicat șeful Protecției Civile Constanța.


În funcție de intensitatea cutremurului și natura lui, riscuri există și în zona străzii Traian, acolo unde stabilitatea a fost șubrezită din cauza lucrărilor la complexul comercial, dar și la alte faleze din oraș.


Comentează știrea

victor
25 august 2016
e si o parte buna

Stim cu totii ca centrul vechi e cartierul general al ciorilor :)

cornel
25 august 2016
hotel

dar hotelul Palace de ce nu il inchide e crapat in structura nu vede nimeni !

Benoni
6 noiembrie 2016
Vrei sa faci bani?

Vrei sa castigi bani? Trebuie doar sa ai un calculator si internet! Fii propriul tau sef! Dovedit si sigur! De ce te mai gandesti? Echipa ambitioasa! Daca eziti, pierzi! Proiect B:cel mai atragator! Solicita acum detalii la adresa de email : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7159 secunde