Ce bombe chimice se ascund în bucatele tradiționale de sărbători
Articole recomandate
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
18 Aprilie 2024
Cine plătește taxa pe boală și cine este scutit: „Este discriminatoriu, încalcă drepturile de asigurat”
18 Aprilie 2024
World Vision trage un semnal de alarmă: Pentru un sfert dintre copii, masa primită la școală e tot ce mănâncă într-o zi
18 Aprilie 2024
Ministrul Sănătății: “Se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat”
18 Aprilie 2024
Mâncărurile specifice sărbătorilor sunt, în mod tradițional, preparate în casă. Cu toate aceste, fie din comoditate, fie din lipsă de timp, unii dintre noi preferăm să apelăm la ofertele de pe piață. De la an, la an, acestea devin tot mai abundente în produse tradiționale românești care, nu de puține ori, sunt pline de aditivi alimentari nocivi pentru sănătate.
Peste o sută de aditivi alimentari, în mâncărurile tradiționale
Potrivit Asociației pentru protecția Consumatorilor din România (APC România), au fost identificați nu mai puțin de 101 aditivi alimentari în 25 de alimente pe care românii le cumpără din marile magazine pentru masa de săr-bători.
APC România a achiziționat la începutul lunii acesteia 25 de produse specifice de sărbători, pe care le-a inclus într-un studiu prin care să atragă atenția asupra ingredientelor din aceste ali-mente și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Printre produsele analizate s-au aflat carnea tocată pentru sarmale, amestecul de carne tocată de porc și vită, precum și alimentele gata preparate: caltaboș, tobă, lebăr, chiftele, cârnați, slăninuță afumată, salată boeuf, castraveți în oțet, muștar de masă, cozonac cu nucă și cacao.
Lista cu cei mai periculoși aditivi alimentari
"Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică «acoperă» calitatea scăzută a ingre-dientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma", declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Printre cei 101 de aditivi alimentari identificați, unii ridică probleme grave de sănătate. Evitați produsele care conțin nitrit de sodiu (E250), dioxidul de sulf (sulfiții), caragenanul (E407), monoglutamatul de sodiu (E621), acidul citric (E330), guma de guar (E412) sau zaharina (E954).
Președintele APC atenționează că majoritatea produselor pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a mâncărurilor consumate la masa de Crăciun.
"Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produ-sului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații", adaugă conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Alexandra ZAMFIR
Peste o sută de aditivi alimentari, în mâncărurile tradiționale
Potrivit Asociației pentru protecția Consumatorilor din România (APC România), au fost identificați nu mai puțin de 101 aditivi alimentari în 25 de alimente pe care românii le cumpără din marile magazine pentru masa de săr-bători.
APC România a achiziționat la începutul lunii acesteia 25 de produse specifice de sărbători, pe care le-a inclus într-un studiu prin care să atragă atenția asupra ingredientelor din aceste ali-mente și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Printre produsele analizate s-au aflat carnea tocată pentru sarmale, amestecul de carne tocată de porc și vită, precum și alimentele gata preparate: caltaboș, tobă, lebăr, chiftele, cârnați, slăninuță afumată, salată boeuf, castraveți în oțet, muștar de masă, cozonac cu nucă și cacao.
Lista cu cei mai periculoși aditivi alimentari
"Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică «acoperă» calitatea scăzută a ingre-dientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma", declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Printre cei 101 de aditivi alimentari identificați, unii ridică probleme grave de sănătate. Evitați produsele care conțin nitrit de sodiu (E250), dioxidul de sulf (sulfiții), caragenanul (E407), monoglutamatul de sodiu (E621), acidul citric (E330), guma de guar (E412) sau zaharina (E954).
Președintele APC atenționează că majoritatea produselor pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a mâncărurilor consumate la masa de Crăciun.
"Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produ-sului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații", adaugă conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Alexandra ZAMFIR
Articole pe aceeași temă
Duminică, 27 Decembrie 2015
Marţi, 22 Decembrie 2015
Joi, 19 Noiembrie 2015
Vineri, 13 Noiembrie 2015
Luni, 14 Decembrie 2015
Luni, 14 Decembrie 2015
Sâmbătă, 05 Decembrie 2015
Luni, 16 Noiembrie 2015
Luni, 09 Noiembrie 2015
Miercuri, 04 Noiembrie 2015