Ce-a fost și ce-a ajuns! Edificiul Roman cu Mozaic, într-o continuă degradare

7035
13

Articole de la același autor

Deși este un obiectiv extrem de important pentru județul Constanța, Edificiul Roman cu Mozaic suferă pe zi ce trece din cauza gravelor probleme cu care se confruntă. S-ar putea spune chiar că peisajul este de-a dreptul dezolant și asta nu doar pentru că ramele care susțin geamurile sunt ruginite, că tavanul are infiltrații și este plin cu mucegai, ci pentru că însuși mozaicul nu mai este ce era pe vremuri. 


Desigur, timpul și-a pus amprenta asupra acestui monument istoric, culorile pietrelor de mozaic decolorându-se, ca să nu mai spunem că, în unele locuri, bucățile de piatră s-au desprins. Așadar, o reparație capitală a clădirii, dar și conservarea mozaicului sunt absolut necesare.


Vestea bună, a declarat Traian Cliante, muzeograf, este că edificiul va fi reabilitat, cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene ce a fost accesat de către conducerea Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. Prin intermediul acestuia, în lunile următoare, vor fi demarate ample lucrări de reparații și de refacere a expozițiilor, adică reparații la clădirea muzeului, la expoziția acestuia, apoi lucrări de protecție și reparații la miezul edificiului, care este foarte vechi. 


"De asemenea, vor avea loc reparații sau recondiționări ale covorului cu mozaic. În proiect mai sunt prevăzute și lucrări de asanare a unor zone care se găsesc în edificiu, în așa fel încât să se creeze o centură, un sistem de drenare care să ajute la izolarea întregului ansamblu din peninsulă, pentru a-i asigura protecția necesară de infiltrații sau eventuale mișcări de teren", a explicat Traian Cliante. 


Pentru riscurile pe care le prezintă, geamurile vor fi, probabil, primele care vor fi înlocuite. 


"Din păcate, întreaga construcție a fost închisă cu geamuri uriașe, iar tâmplăria metalică este la nivelul anilor 60-70 și nu mai corespunde, pentru că s-a deteriorat și s-au creat tot felul de presiuni, distorsiuni. Până prin anii 90-94 s-au mai putut face mici reparații pe ici-acolo, dar, între timp, nu au mai putut fi găsite geamuri de mărimea și grosimea celor de care aveam nevoie și nici ventilatoare pentru aerisirea spațiului și menținerea unei temperaturi optime la edificiu. Și iată, am ajuns acum în situația să ne întrebăm de fiecare dată dacă îi putem primi sau nu pe turiști sau atunci când îi primim, stăm întotdeauna cu inima strânsă, să nu aibă loc accidente", a explicat specialistul. 


Dacă în urmă cu câțiva ani spațiul ce înconjoară edificiul putea fi vizitat, acest lucru nu mai este valabil acum. Oamenii vedeau mozaicul și expoziția, care era mult mai bine aranjată atunci. În prezent, din măsuri de securitate, s-a renunțat la cea mai mare parte dintre piesele expuse, acestea fiind depozitate cu grijă în muzeu. Acum, turiștii, dar și localnicii, nu pot vedea decât cum se macină totul, iar covorul de mozaic se distruge în continuare, motiv pentru care este absolut necesară luarea măsurilor de restaurare și de conservare. Mai mult decât atât, mozaicul este îmbibat de săruri și de tot felul de substanțe care au pătruns prin pereți și au creat o microfloră care, la rândul ei, distruge covorul. 


v v v


Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit în anul 1959, în timpul unor lucrări desfășurate în Piața Ovidiu. Cercetătorii au menționat, la acel moment, că monumentul a fost construit în secolul al IV-lea și extins, treptat, până în jurul secolului al VI-lea, atunci când a încetat să mai funcționeze. În vremurile sale de glorie, edificiul reprezenta cea mai mare construcție de acest gen din întregul Imperiu Roman și servea ca punct de legătură între port și orașul antic, fiind locul în care se desfășurau activitățile de comerț și depozitare a mărfurilor. 
Odată cu decăderea cetății Tomis, în secolul VI, edificiul nu a mai fost întreținut și s-a degradat. Chiar și așa, podeaua este de o frumusețe unică și este formată din două părți distincte: un chenar care înconjoară sala și care cuprinde motive geometrice și vegetale și mozaicul propriu-zis, alcătuit din pietricele de diferite culori.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Ioana
20 februarie 2018
Vorbe

Ei, nu zău...,, Muzeograful'' Traian Cliente care nu a fost în stare sa ia un punctaj peste 7 la prima etapa pentru concursul de director, a început sa se laude cât s-a,, straduit" el. Poate ca e mai bine ca a venit cineva din afara la conducere sa mai miște ceva în muzeul ala sa fie mai vizibil în comunitate.

coleg
20 februarie 2018
ptr vorbe

Te-ai spalat pe dinti ca sa pronunti numele unor colegi care si-au lasat o viata in slujba muzeului, libelulo?

Pentru Ioana și Vorbe
21 februarie 2018
Delațiunea, viata ta!

Dacă nu aș cunoaște corect și nepărtinitor realitatea, as spune ca esti un om de bine dar, in urma unui concurs fraudat vulgar si in urma unei vieti alaturi de colegul meu Cliante Traian, ca arheolog, mi-e scarba de voi mizerabilii care nu v-ati asumat niciodata nimic, și va permiteti sa vorbiti de adevărații istorici ai Constantei. Asa ca...mars de aici!

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5717 secunde