CCR: Persoanele ce au cotizat în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

212
CCR: Persoanele ce au cotizat în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstei de pensionare - curteaconstitutionalaccr62ub1tfl-1542974424.jpg

Articole recomandate

Toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare, precizează CCR în motivarea deciziei de admitere a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 58 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Astfel, în concret, având în vedere dispozițiile articolului 147 alineatul (4) din Constituție, potrivit cărora deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii, dispozițiile articolului 58 din Legea 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat. Bineînțeles, la verificarea îndeplinirii condiției realizării stagiului complet de cotizare, potrivit diferențierilor operate în prevederile articolului 58 litera a), b) și c) din Legea 263/2010, vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu și stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului", arată judecătorii constituționali.

Curtea explică faptul că, în urma constatării neconstituționalității sintagmei "preexistent calității de asigurat", dispozițiile articolului 58 din Legea 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, precum și a stagiilor de cotizare și persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap dobândit ulterior dobândirii calității de asigurat, fără a fi, însă, afectat dreptul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat.

"Această din urmă categorie de persoane va continua, prin urmare, să beneficieze de dreptul prevăzut de dispozițiile articolului 58 din Legea 263/2010, în aceleași condiții în care s-a bucurat de el înainte ca prezenta decizie să își producă efectele", se menționează în motivare.

Pe 9 octombrie, CCR a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că sintagma "preexistent calității de asigurat", cuprinsă în articolul 58 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, este neconstituțională.

"În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea Constituțională a statuat că sintagma 'preexistent calității de asigurat', cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010, încalcă articolul 16 alin. (1) din Constituție referitor la egalitatea în fața legii și a autorităților publice, întrucât nu permite și persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, ulterior calității de asigurat, să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap. În opinia majorității judecătorilor Curții Constituționale, nu există nicio deosebire obiectivă și relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat și categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap ulterior calității de asigurat", preciza CCR.

sursa: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 23 Noiembrie 2018
Stire din Social : Călătorești cu TAROM? Veste bună!
Vineri, 23 Noiembrie 2018
Stire din Social : REȚETA ZILEI / Tort Ferrero Rocher
Pagina a fost generata in 1.0353 secunde