CCR judecă sesizarea preşedintelui privind interzicerea referirilor la identitatea de gen în școli

2125
CCR judecă sesizarea preşedintelui privind interzicerea referirilor la identitatea de gen în școli - 1-1601449907.jpg

Articole recomandate

Judecătorii Curții Constituționale discută contestația depusă de președintele Klaus Iohannis în legătură cu legea care interzice referirile la identitatea de gen în școli și universități. Președintele a contestat la CCR modificarea legii educației, în sensul  interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen. Iohannis spune că legea reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare, potrivit Digi24.


„Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația formulată de Klaus Iohannis.


Legea a fost adoptată de Parlament după introducerea unui amendament de către senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu. Autorul amendamentului privind interzicerea activităților care răspândesc în școli și universități teoria sau opinia identității de gen, susține că nu vrea ca băieții care se prezintă drept fete să poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin și nici ca aceștia să participe la competiții sportive pentru fete.


„Prin prevederile nou introduse, considerăm că legea criticată are caracter discriminatoriu și afectează dreptul fundamental privind accesul la învățătură”, critică președintele legea trimisă la promulgare.


Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.


Legea a fost aspru criticată de reprezentanți ai mediului academic, precum și de organizații ale elevilor și studenților. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6166 secunde