Artistul care aduce la Constanța idei nebunești de la Paris

"Cazinoul va fi îmbrăcat într-o operă de artă din schele!"

1546
9

Articole de la același autor

A venit pe lume la Constanța, dar în ultimii 42 de ani a locuit la Paris, în inima culturii și artei contemporane. A vândut mii de lucrări la licitație, a inventat o carte unicat în lume și acum a venit la Constanța să pună umărul la renașterea culturii în orașul de la malul mării, atât de mult vitregit în ultimii ani de evenimente de artă și viață culturală. Cristian Todie, artist plastic de renume internațional, are planuri mari pentru arta și cultura constănțeană. Și nu numai că vine cu idei frumoase de pe malul Senei, dar și cu posibilitatea de a sprijini financiar unele activități și demersuri menite să readucă arta în urbea noastră. 


Cu un accent parizian imposibil de trecut neobservat, dar cu sânge de constănțean în vene, Cristian Todie a amenajat un mic atelier în Peninsulă, unde își propune să organizeze cursuri de desen pentru elevi, să pregătească expoziții unice și, mai ales, să urnească reabilitarea zonei istorice. Fundația sa se va autofinanța, dar va atrage bani și de la artiști internaționali. Are atât de multe idei și vorbește cu atât de mult entuziasm, încât aproape că te convinge pe loc că totul este realizabil. 


"Una dintre ambițiile noastre este de a readuce Constanța pe harta culturală europeană. Suntem un oraș european, iar noi vrem prin educație și cultură să arătăm asta Europei. Mesajul către artiștii din străinătate este: «Constanța este orașul vostru! Mergeți, instalați-vă, faceți, e de lucru, e frumos, avem mare!». De asemenea, vrem ca elevii din Constanța să nu mai fugă în Europa, să nu mai aibă ideea aceasta pe care am avut-o eu în tinerețe", spune artistul. 


Vestigii de la Constanța, expuse la Luvru 


O altă ambiție este crearea, la Constanța, a unei școli de engineering paper design, unde tinerii să deprindă diferite tehnici de imprimare a hârtiei. Todie este inventatorul cărții-obiect, care prezintă câte o imagine pe toate laturile sale, și pe cant, indiferent din ce unghi o privești. 


"Având un brevet de invenție care revoluționează arta hârtiei, prin introducerea unei geometrii noi, personale, putem să realizăm astfel de cărți, de exemplu, despre Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și să le vindem apoi în străinătate, promovând istoria și cultura constănțeană", explică Todie. 


De altfel, pentru Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, din Piața Ovidiu, are planuri mari. Viziunea sa este ca unele din lucrări de la muzeul constănțean să fie expuse, temporar, la Muzeul Luvru. 


"Muzeul Național de Istorie Națională și Arheologie din Constanța conține elemente la nivelul Luvrului. Cel mai scump obiectiv pentru mine este acela să obținem de la Luvru un parteneriat în care anumite elemente din muzeul din Constanța să fie expuse în Muzeul Luvru, în sălile de expoziții temporare. «Șarpele» nostru, de exemplu, este la nivelul multor lucrări valorase din Luvru și își merită și el locul acolo", spune convins artistul.


"Un alt fel de operă de artă în oraș!" 


O altă idee nebunească este aceea de a îmbrăca toate clădirile istorice aflate în paragină în schele realizate ca o formă de artă.
"Una dintre expozițiile pe care le plănuim va prezenta o hartă a Peninsulei, unde vor fi reperate toate clădirile degradate, fotografiate în halul în care sunt actualmente și îmbrăcate în structuri de schele, dar realizate ca o formă de artă. Pornim de la ideea că o schelă este urâtă, iar orașul nu poate să comporte o schelă urâtă. Așa că aceste schele trebuie realizate astfel încât să fie plăcute ochiului. Este un fel de operă de artă în oraș. Toate aceste clădiri să le îmbrăcăm cu niște opere de artă în sine", povestește Cristian Todie. 


Iar prima clădire pe care artistul o propune pentru acest experiment este chiar Cazinoul. 


"Vom depune un dosar la autoritățile locale. Primarul Decebal Făgădău avea ideea să îmbrace Cazinoul cu un mash cu imaginea imobilului. Eu am experiență de câteva zeci de ani de zile la Paris și se știe că această îmbrăcare o să fie o catastrofă. Ascunzi un element deja degradat, iar degradarea nu este continuată, ci continuă degradarea. În plus, este urât. Ceea ce propun eu este o operă de artă în sine, care atrage ochiul, aduce ceva nou, original, frumos. Nu ascunde trăsăturile clădirii, ci le pune în valoare", consideră Todie. 


Mai mult decât atât, acesta îndrăznește să propună inclusiv realizarea unei pasarele prin care turiștii veniți pe apă, cu navele în Portul Constanța, să ajungă direct în Cazinou. 


"Va fi o armonie între trecut și viitor. Pe mare, o pasarelă, care arată modernismul și forța pe care o are acest oraș. În plus, este o modalitate de a pune Constanța pe harta artei și creației mondiale. Această inovație ar putea iniția Efectul Bilbao", este de părere artistul.


Comentează știrea

Constantean
10 aprilie 2018
Bate câmpii

Să pună schele pe Versailles! Cazinoul trebuie readus la starea initiala! A se vedea cum a fost restaurată cetatea Fagaraș.

Dan.
10 aprilie 2018
Kitsch.

Nu le este rusine! Dupa ce cladirea se afla intr-o stare avansata de degradare, mai trebuie si sa o impopotonam cu plasele lor. Nu imi vine sa cred ca au pretentia a se numi adulti... Personal v-as da cate o bara de plumb in dinti pentru dorinta de a pune in aplicare astfel de idiotenii. Secaturilor.

fani
10 aprilie 2018
secaturi zici...

Nici secaturi ,nici idiotenii ci numai retardati ce-au iesit la vot din urnele "democratiei ".

Răspuns la: Kitsch.
Adăugat de : Dan., 10 aprilie 2018
Nu le este rusine! Dupa ce cladirea se afla intr-o stare avansata de degradare, mai trebuie si sa o impopotonam cu plasele lor. Nu imi vine sa cred...
Dan
10 aprilie 2018
Cazino

Daca nu era construita protectia din spatele Cazinoului, cea din stabilopozi, cred ca nu mai ramanea nimic din aceasta constructie. Tu vrei sa construim o pasarela..ma faci sa rad cand citesc o asemenea aberatie. Cred ca nu stii cum arata iarna in zona. In legatura cu carpele...no comment. Cladirile din zona Peninsulara a Constantei, trebuiesc REABILITATE, si nu acoperite cu carpe pictate. Nea Cusu a terminat de demolat si construit de la 0 Vraja Marii si Fagadau impreuna cu Tivilichi nu reusesc impreuna sa reconstruiasca intrarea de la Poarta 1. Despre ce vorbim noi aici?

Cazinoul cu un mash ?
10 aprilie 2018
Sau cu o tichie de margaritar

Domn Fagadau,eu propun sa imbracati cazinoul cu tot felul de carpete.Carpetele tin si de cald dar si la vant.Eu am una acasa "Rapirea din serai" .E buna ? V-o dau gratis. Mai constantenilor,doar v-am spus cine este acest Fagadau.Nu m-ati crezut.

europeanu
10 aprilie 2018
Hotii si distrugatorii orasului meu

Domnul Todie viseaza. El nu stie cu cine are de-a face in primarie. Hotul de fagadau nu vrea un cazinou renovat,el neavand nici o relatie emotionala cu acesta el nefiind constantean ci machidon cu nevasta din beidaud. Asa a fost si cu hotul mazare. Se asteapta bani de la buget pentru a fi furati. De ce sa accesam fonduri europene care sunt moca ? Nu,ca alea se controleaza. Deci pana vin banii de la buget da-l in ma-sa de cazinou !

Radu Cornescu
10 aprilie 2018
Cateva Nedumeriri

Cateva NEDUMERIRI Pasarela Din ce punct sa vina turistii care vin cu navele in Portul Constanta pe pasarela spre Cazinou? De la Terminalul de Pasageri? Dinspre dig? Sau direct de pe vas (stiind ca vasele nu se pot apropia in zona aceasta din cauza adancimii mici a marii)!? Schela pe Cazinou Nu se poate pune schela pe Cazinou decat prin proiect realizat de specialisti (arhitecti, ingineri, experti) si autorizat de Ministerul Culturii. Schela va trebui ancorata de Cazinou (monument de arhitectura de clasa A) si rezemata pe dalele promenadei... Schela artistica va fi finantata din banii proprii? Si vor fi puse picturi pe ea semnate de autorul ideii? Schele pe toate clădirile istorice aflate în paragină Ar trebui sa trecem pe sub schelele puse pe trotuare (domeniu public) sau sa le ocolim si sa le admiram (vor fi opere de arta). Din banii acestia s-ar putea reface fatadele de la strada... P.S. «Șarpele» nostru se numeste Glycon. Radu CORNESCU

SEVER
10 aprilie 2018
???~!~!~!~!

madam' PERHAITA, bati campii. ca inseamna pt tine artist international? nu a auzit lumea artistica din Paris de acest international. lasa astfel de comentarii pe seama doamnei Pauleanu si tu scrie despre fapte diverse la care te pricepi. am vrut sa comentez mai mult insa articolul tau si "ideea" internationalului sunt atat de imbecile incat am renuntat. cred ca ti-ar sta bine in gasca olguta-carmen dan- vasilica......

constanteanu
10 aprilie 2018
Bine ati revenit!

Va salut si va felicit ca atiu revenit in orasul natal! Eu cred ca este o idee buna pana se va reface Cazinoul! Decat sa stea asa intr-o ruina perpetua pana la renovarae ideea cu schela mi se pare interesant! Va fi o atractie turistica! Va doresc mult succes in tot ce v-ati propus si o sa va vizitez atelierul! Toate cele bune!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5386 secunde