Mai multe ştiri online:
Proiectul de stopare a eroziunii costiere, împotmolit în proceduri și hârtii

Cazinoul, Acvariul și faleza Constanța, amenințate cu dispariția!

Ştire online publicată Miercuri, 11 Octombrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
În 50 de ani, Cazinoul, Acvariul Constanța și zona de promenadă ar putea dispărea complet, înghițite de valurile Mării Negre. Aceste previziuni sumbre reies din calculele și măsurătorile specialiștilor care au pus cap la cap proiectul de reabilitare costieră și de stopare a eroziunii țărmului. 


Specialiștii consideră că, pe lângă pierderile de plaje, distrugerea Cazinoului și a falezei, dacă nu se intervine urgent, siguranța populației este pusă în pericol. 


„Deteriorarea structurilor costiere existente și retragerea liniei țărmului pot duce la accidente și pierderi de vieți omenești”, se arată în studiul pentru cea de-a doua etapă a lucrărilor de stopare a eroziunii costiere. 


Deocamdată, încă se lucrează la documente și proceduri. Iar dacă se va acționa cu lentoarea specifică unor proiecte de o asemenea anvergură, va mai dura mult și bine până când se va acționa concret pentru reducerea eroziunii costiere. 
Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, spune că urmează licitațiile, dar nici el nu este prea optimist că vor începe lucrările prea curând. 


„Stadiul proiectului pentru reabilitarea zonei costiere este în fază finală pentru a fi puse anunțurile de licitații pe SEAP. Estimativ, în următoarele două luni, este posibil să fie urcate anunțurile pe SEAP, cu licitațiile pentru cei care vor veni să execute lucrările. Lucrările probabil vor începe în 2018 - 2019, cu tot cu proiectare, însă depinde de cum vor fi procedurile, dacă vor fi contestații sau nu”, a declarat directorul ABADL, pentru „Cuget Liber”. 


Bani sunt… pe hârtie 


Guvernul a aprobat, încă de anul trecut, proiectul privind Reducerea eroziunii costiere Faza II, în valoare totală de 3,4 miliarde de lei. Proiectul are o durată de realizare a investiției de 36 de luni, din care deja s-au scurs vreo 14, și este împărțit în două etape. În prima etapă, cu investiții în valoare de peste un miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), în stațiunea Mamaia, în Constanța, zona Cazino, dar și la Agigea și Eforie. 


Fondurile pentru această primă etapă sunt asigurate din Fondul de coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse constituite legale. Pentru etapa a doua, în care sunt cuprinse stațiunile Costinești, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn și zona 2 Mai, urmează să fie identificate surse de finanțare legale. Cu alte cuvinte, mai avem de așteptat până când vom vedea plaje largi și în sudul litoralului. 


7.000 de metri de plajă, în plus, la Mamaia 


Proiectul constă în investiții pentru protecția împotriva eroziunii costiere, care se vor implementa pentru fiecare zonă studiată în parte. Astfel, lucrările necesare constau în îndepărtarea structurii costiere existente, construirea de noi structuri costiere, dar și extinderea plajelor prin înnisipare. 


Conform planurilor, proiecte de primă prioritate sunt zonele Mamaia Centru și Mamaia Nord, Agigea, Eforiile, Costinești Sud, Mangalia, 2 Mai, Portul Tomis, până la Portul Constanța și Balta Mangalia. În Mamaia Centru și Mamaia Nord, se vor face înnisipări artificiale, iar plaja va câștiga, în total, aproape 7.000 de metri, va fi îndepărtată pasarela pietonală existentă și vor fi construite epiuri și diguri sparge val sau submerse. 


În Eforie Nord, noul proiect va fi legat de cel deja finalizat, practic, va fi reluată înnisiparea din zona unde s-a oprit, dar vor fi construite și noi structuri. În total, pe Eforii, se vor câștiga 5.750 de metri de plaje. Pentru Costinești Sud, este un proiect mic relativ urgent pentru zona din sudul structurii de deversare a lacului. Sunt necesare reabilitări, îmbunătățiri ale structurilor existente și construcția unora noi și înnisiparea artificială a plajei. Pe aria Olimp, Neptun, Jupiter - Venus, Saturn, Mangalia, multe dintre protecții sunt în stare proastă și golfurile mici amplifică problemele de proliferare a algelor, astfel încât sunt necesare reparații, reabilitări și structuri noi cu golfuri mai largi, cât și înnisiparea artificială a plajei. În ce privește zona din Constanța, Portul Tomis până la Portul Constanța, noua structură de protecție a bazei falezei trebuie să o înlocuiască pe cea existentă și să ofere un grad de protecție sporit. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7613 secunde