€ 4.7569
£ 5.4424
$ 4.1883

Mai multe ştiri online:

Cauți dădacă pentru copil? Cât costă să angajezi o bonă filipineză

Ştire online publicată Sâmbătă, 22 Februarie 2014. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Puține mămici din ziua de astăzi își mai permit să-și lase serviciul și să stea acasă ca să își crească singure copiii, așa cum au făcut mamele sau bunicile noastre. În condițiile în care creșele și grădinițele sunt supraaglomerate și au personal insuficient, iar bunicii sunt indisponibili sau pur și simplu nu pot să aibă grijă de un copil mic, singura soluție pentru multe familii este angajarea unei bone. 


Foarte puține bone au însă pregătirea și experiența, ca să nu mai vorbim despre răbdarea necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile uriașe ale îngrijirii, creșterii și educării unui copil. Multe mămici acceptă să primească alături de copiii lor femei despre care nu știu mare lucru sau despre care doar au auzit că sunt „de treabă”. Însă, în numeroase cazuri, se dovedesc a fi persoane nepotrivite pentru această activitate. 
Iată ce ne-a povestit Alina Slav, una din sutele de mămici din Constanța care ar avea nevoie de ajutorul unei bone. 
„Când mi s-a terminat concediul de creșterea copilului, fetița mea avea doar un an. Era prea mică pentru a merge la creșă, iar bunici și rude care să poată sta cu ea acasă nu aveam. Am ales să angajez o bonă. Am căutat câteva săptămâni și, la recomandarea unei amice din parc, am găsit o femeie proaspăt ieșită la pensie. Mi s-a părut că era în puteri să meargă și în parc cu fetița și să o îngrijească și acasă. O perioadă am fost mulțumită, dar totuși ceva mi se părea fals la ea. Am hotărât cu soțul meu să instalăm o cameră de luat vederi în sufragerie, de care ea să nu știe și am urmărit-o câteva zile. Așa am aflat că, de fapt, cucoana stătea aproape toată ziua la televizor, îi aducea un castronel cu mâncare fetiței, dar nu o hrănea ea, nu o scotea afară și nu se juca cu ea. Închidea ușa la cameră, ca să nu iasă din cameră și o lăsa tot timpul pe jos, cu câteva jucării. Am renunțat la ea imediat, dar de atunci nu am mai găsit pe cineva de încredere, așa că am renunțat la serviciu”. 


Nu angajați fără recomandări!
Pentru a evita astfel de situații, este de recomandat să apelați la serviciile unei agenții de recrutare bone. „Noi avem o fișă completă a fiecărei aplicante. Le cerem cazier, analize medicale și psihologul nostru poartă o discuție cu ea pentru a depista eventuale probleme de comporta-ment. Este bine ca recrutarea să se facă prin intermediul unei firme specializate, pentru a feri familia de eventualele accidente neplăcute. Costurile nu cresc foarte mult, dar știți cum se spune «Paza bună trece primejdia rea!»”, ne-a declarat S.M., reprezentantul unei agenții de recru-tări bone, menajere și îngrijitori bătrâni.


Renumite pentru devotamentul lor
Deși este percepută ca o modă, din ce în ce mai multe familii angajează bone din alte țări, cum ar fi Filipine sau Nepal. Renumite pentru modestia, empatia și devotamentul lor, bonele filipineze au câștigat rapid inimile multor părinți români, dar mai ales ale copiilor pe care îi îngrijesc. Salariile acestora sunt, deseori, mai mici decât un salariu cerut de o bonă româncă, dar implicarea este net superioară. „Bonele filipineze sunt o alternativă pentru familiile care sunt ocupate tot timpul zilei și chiar și noaptea, deoarece pot locui în aceeași casă și practic pot fi aproape tot timpul disponibile. În plus, cei mici învață foarte repede limba engleză. Bonele filipineze sunt specializate în centre de pregătire profesională”, a precizat reprezentantul agenției de recrutare.


Salariu de 300 de euro
Contractele se fac, de obicei, pe doi ani de zile, cu posibilitate de prelungire. Taxa inițială, de aducere a bonei în țară, care include și comisionul firmei, este cuprinsă între 2.000 - 3.000 de euro. Ulterior, bona va primi un salariu de 300 - 400 de euro, în funcție de cum stabiliți. 
„De aproape trei luni am angajat o bonă filipineză pentru băiețelul meu și nu regret deloc. A fost destul de dificil să plătim taxa de 3.000 de euro agenției, dar merită. Băiețelul meu se înțelege foarte bine cu ea, deși vorbesc numai în engleză. Îl învață aproape în fiecare zi un cântec sau o poezie, îi gătește, îl culcă, îl plimbă în parc. Este foarte caldă și atentă cu el. Face și curățenie în casă și îi dau un salariu de 300 de euro. Merită și nu am ce să îi reproșez”, povestește Ioana V.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8183 secunde