Câți bani primesc de la stat familiile care vor să adopte copii

759
Câți bani primesc de la stat familiile care vor să adopte copii - copii-1617547651.jpg

Articole de la același autor

Atunci când o familie are doi copii spre încredințare în vederea adopției (în același timp sau la o perioadă de timp între aceștia), legislația nu prevede posibilitatea majorării indemnizației aferente concediului de acomodare în funcție de numărul de copii încredințați în vederea adopției simultan sau consecutiv. Prin urmare, și în condițiile încredințării în vederea adopției a doi sau mai mulți copii, concediul și indemnizația se acordă unuia singur dintre soții familiei adoptatoare.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecții Sociale spun că indemnizația aferentă concediului de acomodare nu reprezintă un drept ori un beneficiu social acordat copilului (astfel cum este alocația de stat pentru copii, alocația de plasament, indemnizația acordată la ieșirea din sistem, etc). De fapt, aceasta are rolul de a înlocui veniturile salariale pe care adoptatorul nu le mai primește în perioada în care se află în concediu de acomodare.

Astfel, în cazul persoanei/familiei care are în încredințare în vederea adopției simultan doi sau mai mulți copii și care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, se va acorda un singur concediu de acomodare și o singură indemnizație aferentă acestuia. În situația în care unul dintre copiii încredințați în vederea adopției este încredințat la o distanță mai mică de un an de zile față de celălalt, perioada de acordare a concediului de acomodare și a indemnizației aferente se stabilește de la data depunerii cererii pentru primul copil și până la împlinirea duratei maxime prevăzută pentru acest tip de concediu pentru cel de-al doilea copil. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5199 secunde