€ 4.748
£ 5.4269
$ 4.1981

Mai multe ştiri online:

CÂTE E-uri SUNT ÎN PATEURILE PE CARE LE CONSUMĂM. IATĂ ANALIZA AMĂNUNȚITĂ

Ştire online publicată Vineri, 11 Octombrie 2013. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
r Protecția Consumatorilor ne recomandă să citim cu atenție etichetele

Pateul este unul din alimentele care aproape că nu lipsesc de pe mesele românilor. Unii îl preferă de pasăre, alții de porc sau vegetal. Oricum ar fi, pateul ne place tuturor. Puțini dintre noi știm însă că ele sunt făcute din amestecuri de cărnuri, cu adaosuri de șoriciuri și carmin și cu arome din E-uri.

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România - InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu ce se regăsesc pe piața din România.

În cadrul studiului, au fost analizate 46 de tipuri de pateu, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de către reprezentanții ANPCPPS din supermarket-urile de pe teritoriul țării, în perioada iulie-august 2013.

Studiul a arătat că pateurile din comerț sunt pline de E-uri și etichetele sunt lipsite de informații despre conținutul lor. Practic, din cele 46 de tipuri de pateu analizate, doar 6,52 la sută nu au niciun E, 19,56 la sută au un conținut de două E-uri, 13,04 la sută conțin șase E-uri, 8,69 la sută conțin nouă E-uri. De asemenea, din punct de vedere al existenței produselor supuse studiului a informației despre valorile energetice (knal/100 de grame), numai 30,43 la sută nu au specificate aceste informații.

Cele mai multe E-uri (10) sunt în compoziția pateului de porc marca Hame și marca Tip. Nouă E-uri se regăsesc în rețetele pateului cu ficat de gâscă Hame, pateului cu ficat de rață Hame, pateului de pui și pateului de porc Baroni. Coborând în topul E-urilor, în pateul fitness Hame Lifestyle sunt incluse opt E-uri, în pateul de porc Hame, pateul de porc Scandia Sibiu, pateul de pui Bucegi, pateul de pui clasic Hame, sunt șase E-uri. Apoi, pateul de porc Bucegi are șase E-uri, la fel ca și meniul pateu porc Prefera, pateul cu carne de curcan Hame, pateul cu ficat de porc cu bucăți de ardei roșu Auchan și pateurile cu ficat de gâscă și cu ficat de rața Auchan.

Există și pateuri fără E-uri!

Cinci E-uri găsim în pateul de porc Ardealul, slim-fit pateu Hame Style, meniu pateu pui Prefera și pateu de pui Ardealul. Patru E-uri conține și pateul cu ficat de la Antrefrig, Fe-active pateu de la Hame Style, pateul clasic de pui Mandi, pateul de porc Cora, pateul din carne de pasăre și porc Baroni. Doar trei E-uri sunt în rețeaa de pateu de porc, Ceapă Verde de la Carrefour, pateul de pui Carrefour și pateul de pui Cora. Mai departe, pateul popular de porc de la Mega Image are două E-uri, la fel ca și pateul de porc cu carne de la Ardealul Specialități și pateul de porc Sadu, pateul popular de pasăre Mega Image, pateul de gâscă și pateul de rață Carrefour, pateul de masă porc Auchan, pateu fin de porc Bunătăți de la Bunica și pateul de masă de porc Clever. Un singur E a fost găsit în Liver Pate Tulip, pateul de pasăre Sadu, pateul de masă pasăre Auchan și pateul de masă pasăre Clever. Trei pateuri verificate nu au niciun E și este vorba despre pate de porc Via, pate de pui Via și pate de curcan integral Scandia Sibiu.

Pateu din ficat de gâscă cu 5 la sută ficat de gâscă

În ceea ce privește conținutul, ați fi surprinși să descoperiți că pateul de porc este făcut din 25 la sută ficat de porc și restul slănină, șorici, apă, lapte semidegresat, proteină vegetală de soia, sare, amidon de grâu, stabilizatori, zahăr. Nici pateul cu ficat de gâscă nu mai este ce-a fost odată, conținutul fiind format din apă, ficat de pui 15 la sută, ulei vegetal nehidrogenat, carne de pasăre, ficat de gâscă 5 la sută, proteină vegetală de soia, amidon de cartofi, ceapă, sare, lapte de praf degresat, agenți de îngroșare.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de ANPCPPSR, în cadrul consorțiului International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză. ANPCPPSR este o organizație cu drepturi depline în Consumers International, o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independență, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.6125 secunde