€ 4.7619
£ 5.4653
$ 4.1988

Mai multe ştiri online:

Cât vor plăti constănțenii la căldură pentru luna ianuarie

Ştire online publicată Marţi, 18 Februarie 2014. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
 RADET a calculat un consum cu aproximativ 40 la sută mai mic decât în decembrie 2014


După ce trei sferturi din constănțeni au avut un șoc la începutul lunii ianuarie atunci când au văzut facturile la căldură, RADET promite acum facturi cu aproape o treime mai mici. Este vorba despre o regularizare necesară ca urmare a calculului anterior, extins pentru toată luna decembrie. 


Astfel, luna aceasta, constănțenii vor plăti între 30 și 40 la sută mai puțin decât sumele pe care le-au plătit în ianuarie. „Facturile vor fi mai mici cu aproximativ 36,9 la sută, dar procentul fluctuează de la o asociație la alta, în funcție de ziua când s-a făcut citirea. Noi nu putem să citim gigacalorimetrele din tot orașul în aceeași zi, de aceea la unele asociații vor fi 22 de zile de consum, la altele 27”, a declarat directorul general al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanța, Ilie Rachieru. Potrivit acestuia, peste 90 la sută din asociațiile de proprietari au facturi mai mici cu peste 30 la sută. 


Motivul pentru care facturile pe decembrie au fost mai mari decât se așteptau constănțenii a fost acela că facturarea s-a făcut pentru o perioadă cuprinsă între 38 și 49 de zile. Ulterior, consumul pe luna ianuarie a fost calculat pe 22 până la 27 de zile. Așa se face că, atunci când se vor afișa listele de întreținere veți observa că suma de plătit va fi considerabil mai mică. Sau cel puțin așa ar trebui. „Noi am făcut regularizare în luna ianuarie. De aceea, administratorii trebuie să calculeze și să factureze pentru fiecare apartament conform acestei regularizări. Așa este normal. Dacă însă sunt consumatori care au probleme de citire sau chiar de calcul, îi rugăm să se adreseze RADET. Noi vom face verificări și, în cazul în care se vor constata probleme, vom face chiar și sesizări către ANRSCE pentru retragerea licenței firmei de repartitoare”, a mai precizat Ilie Rachieru. 


Reclamații și calcule dubioase cu repartitoare de cost


De altfel, acesta a spus că în ultimele săptămâni au fost primite numeroase sesizări de la constănțeni, care reclamau calcule greșite ale consumului și, implicit, facturi astronomice. „Am avut chiar un caz dubios, cu firma Ista, unde, la un consum total de 16 gigacalorii, a defalcat 4,5 gigacalorii la un singur apartament, care nu are ceasuri de citire. Sunt calcule diferite și apar mai ales la asociațiile unde sunt și debranșați și consumatori care închid robineții. Toată energia termică este apoi repartizată la cei care țin robineții deschiși, în condițiile în care cei care îi țin închiși nu au mai puțin de 14 grade Celsius în apartamente, deci și ei se încălzesc tot de acolo”, a spus directorul RADET. 


Consum fix, calculat și celor care țin caloriferele închise


Ilie Rachieru insistă ca împărțirea consumului într-un bloc să se facă ținându-se cont de un consum fix de aproximativ 30 la sută, pentru suprafața radiantă a întregului bloc, și abia apoi la un consum variabil, pentru numărul de apartamente care țin caloriferele deschise. Acel consum fix ar trebui astfel să fie impus și constănțenilor care țin caloriferele închise. „Cei care țin caloriferele închise vor plăti mai puțin, dar nu deloc, iar cei care nu le închid vor plăti la fel ca atunci când s-au mutat în bloc. La 90 la sută din repartitoare citirea se face prin autocitire. Fiecare dă o citire în funcție de cât de cinstit este. Și aproximativ 50 la sută din repartitoare nu funcționează corect. Ele nu sunt verificate din punct de vedere metrologic pentru că sunt aparate de cost și nu de măsură”, a completat Ilie Rachieru.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
miercuri, 20 februarie Foto : Fetița care a căzut în cap din microbuzul supraaglomerat a murit! 12559 vizite, 0 comentarii Fetița care a căzut în cap din microbuzul supraaglomerat a murit!
Cultură-Educație
marti, 19 februarie Foto : ESTE OFICIAL. Elevii încep anul școlar cu o săptămână mai devreme decât de obicei! 2785 vizite, 0 comentarii ESTE OFICIAL. Elevii încep anul școlar cu o săptămână mai devreme decât de obicei!
Actual
luni, 18 februarie Foto : VIDEO! Fenomen meteo înfricoșător!  A NINS CU FULGI NEGRI 1628 vizite, 0 comentarii VIDEO! Fenomen meteo înfricoșător! A NINS CU FULGI NEGRI
Economie
ieri, ora 23:06 Foto : Cât de sigură și de nepoluantă este navigația în portul Constanța? 947 vizite, 0 comentarii Cât de sigură și de nepoluantă este navigația în portul Constanța?
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.9043 secunde