Cât ne costă reabilitarea termică a locuinței

1798
4
Cât ne costă reabilitarea termică a locuinței - alpinisti26-1332777441.jpg
Facturile la întreținere au golit buzunarele constănțenilor iarna aceasta. Au plătit sute de lei pentru încălzire, așa că mulți au început deja să se gândească la variante pentru a mai reduce din costul căldurii. Unii iau în calcul debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire și racordarea la gaze, alții se interesează de tehnologii noi, cu panouri radiante. Cei mai mulți însă vor să-și izoleze apartamentele.

Reabilitarea termică a apartamentului poate scădea factura la întreținere cu un sfert, până la jumătate. Potrivit specialiștilor, anveloparea zidurilor exterioare reduce pierderea de căldură și, automat, veți consuma mai puțină energie termică, adică mai puține gigacalorii.

Având în vedere că Primăria Constanța nu are nici cea mai mică intenție să reabiliteze pe banii ei vreun bloc, așa cum nu a făcut-o nici din 2010 încoace, vă mai rămân varianta cre-ditului garantat de stat, fără dobândă, și varianta de a face lucrările pe banii dumnea-voastră și să cereți apoi reducere la impozit.

Credit fără dobândă

Varianta creditului presupune foarte multe hârtii și birocrație, dar proprietarii și asociațiile de proprietari se pot împrumuta la bancă pentru o perioadă de cinci ani, fără dobândă. Creditele beneficiază de garanție guvernamentală în proporție de 100%, prin intermediul Fondului Național de Garantare, iar dobânda este subvenționată integral de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Perioada de creditare este de maximum cinci ani, iar valoarea împrumutului este de maximum 90% din totalul cheltuielilor prevăzute în devizul general. Proprietarii trebuie să plătească din buzunar doar 10% din valoarea totală. Cu toate acestea, creditul nu trebuie să depășească aproximativ 7.000 de lei pe cameră, în cazul apartamentelor.

Scutiri de la impozit

În ce privește scutirile de la impozit, Legea nr. 158 din 11 iulie 2011 le dă dreptul proprietarilor care și-au izolat apartamentele să nu plătească impozitul pe o perioadă de minimum șapte ani. Va trebui să dovediți toate lucrările efectuate cu facturi și chitanțe, dar și să obțineți un certificat energetic. Acesta costă cel puțin 200 de euro, în funcție de suprafața auditată energetic. Abia după efectuarea lucrărilor de izolare se poate obține certificatul energetic, din care reiese că apartamentul sau clădirea a fost reabilitată din punct de vedere termic.

Între 1.000 și 1.500 de lei

Dacă v-am descurajat cu toată hârțogăraia pe care o presupun astfel de lucrări menite să vă reducă facturile la întreținere, există și calea mai simplă, dar care presupune să scoateți toți banii din buzunar, fără niciun fel de facilități. Dacă sunteți buni negociatori și cădeți la înțelegere cu firma care va efectua lucrările sunt șanse mari să vă coste mult mai puțin decât în cele două variante de mai sus. Simplu: căutați o firmă specializată, o invitați la fața locului, măsurați și negociați la sânge fiecare metru pătrat, puneți un diriginte de șantier, un pensionar care are timp să supravegheze muncitorii, dar și modul de utilizare a materialelor și împărțiți cheltuielile cu ceilalți vecini. Fără alergătură cu acte, fără credit la bancă.

"În funcție de câți pereți exteriori are un apartament, costul anvelopării este de la 1.000 la 2.000, chiar 2.500 de lei. Dar oferim reduceri pentru lucrări complexe și nu calculăm supra-fețele comune. Spălăm geamurile și balcoanele la final și lăsăm curat la fața locului", ne-a declarat Mircea S., reprezentantul unei firme de construcții care se ocupă și cu reabilitare termică.

Comentează știrea

ath
27 martie 2012
@MDRT

Pai,Mazare nu a cerut niciun ban pt.reabilitare termica din 2010 incoace pentru ca daca ar fi cerut trebuia sa suporte si primaria 30% din suma totala destinata reabilitarii (conform legii).Si de unde bani pentru reabilitare termica ? Platiti mai fratilor la RADET ca acolo este un sac fara fund.Mai bine sa plateasca cetateanul din buzunarul lui.Mazare are bani pentru soseaua de coasta si pentru pachetelele cu alimente.Mai bine cere 37 de milioane de euro pentru asfalt,pentru ca pe asfalt se poate trage in poza,acum in preajama alegerilor.Apropo,s-a suparat pe mine domnul Mircea S ? Are tupeu omul.Sa-i spuneti ca daca imi mai murdareste usa cu oferte am sa-i rup matura aia cu care face el reabilitarea termica a locuintelor.

pufy
29 martie 2012
pai?

pai,da,caci primaria are bani pentru case la tigani carora o sa le platim tot noi factura ca doar este campani electorala,nu? dar referitor la anvelopare trebuie sa se spuna ca trebuiesc montate si repartitoare odata cu anveloparea ca alfel astepti mult si bine sa scada factura

Olaru
6 iunie 2012
Cat ne costa si ce castigam.

Reabilitarea termica asa cum este in prezent cunoscuta, favorizeaza dezvoltare mucegaiului intr-un mediu umed si nesanatos. Aerisirea permanenta la care ne obliga combaterea mucegaiului duce la pierderi de caldura uneori mai mari decat caldura castigata prin anvelopare. Montarea unor aparate pentru recuperarea caldurii din aerul viciat rezolva problema mucegaiului si aduce un plus de caldura la caldura deja castigata. Aparatul costa 50 euro. Personal ofer brevetul de inventie al aparatului oricarui investitor care are capacitatea si dorinta de a face o afacere de anvergura, una dinter putinele afaceri in care casiga toti cei i9mplicati. Olaru 0722207396.

Luxor
27 decembrie 2012
Izolare Termica

Tineti cont de cum se izoleaza http://izolaretermica.ro

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Social : Oamenii gerului
Pagina a fost generata in 0.2298 secunde