Cât ne costă masa de Paște

1278
2
Cât ne costă masa de Paște - mieipiatagrivitei4-1333985452.jpg

Pregătirile pentru sărbătorile pascale au început deja. Gospodinele au luat la pas piețele în căutare de miei, ouă și vopsea. Însă, pe lângă pască, ouă roșii și friptură, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească ridichile, ceapa verde, drobul, sărmăluțele, cozonacul și vinul. Pentru sărbători îmbelșugate trebuie să scoatem din buzunar cel puțin 500 de lei, ceva mai mult decât anul trecut, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.
Mieii sunt la mare căutare zilele acestea. Dacă anul trecut îi găseam cu 19 lei kilogramul, acum se vând cu 21,9 pe kg. Un miel mai arătos poate ajunge și la 250-300 de lei. Și ouăle sunt mai scumpe decât anul trecut, cu 20-30 de bani. În Piața Brick, ouăle mari, albe, se găsesc cu 0,55 lei bucata. În supermarketuri sunt mai scumpe, până la 0,70 de bani oul. Un cofraj de ouă ajunge la 16,5 lei, la care se mai adaugă și vopseaua. În funcție de preferințe, un plic costă de la 0,5 până la 1 leu, iar cele cu abțibilduri și culori sidefate ajung și la 10 lei.

Legume scumpe
Nu plecați din piață fără să luați legume. S-ar putea ca la supermarket să le găsiți la prețuri mai mari. Precupeții din Piața Griviței au mai ieftinit verdețurile față de săptămânile trecute, dar tot sunt mai scumpe decât anul trecut. Atunci cumpăram ridichile la 3-4 lei kilogramul, acum sunt 6-7 lei, ceapa verde se vinde cu 1 leu legătura, iar usturoiul verde cu doi lei. Roșiile, ardeii, castraveții, toate de import sunt 7 lei, 12 lei, respectiv 8 lei kilogramul.

Cozonac și vin roșu
De pe masa de sărbători nu pot lipsi dulciurile și cozonacul. Gospodinele care optează pentru a le prepara în casă cu siguranță vor ieși mai ieftin, însă este nevoie de timp și de multă îndemânare. Cozonacul de patiserie costă între 15 și 25 de lei bucata. Toate trebuie însă stropite cu vin roșu. Cine mai are vin de butuc de anul trecut scapă ușor, cine nu, va trebui să-l cumpere cu 10-25 lei sticla.
Și uite așa, în total, scoatem din buzunar cel puțin 500 de lei. Pentru unii poate părea puțin, însă pentru majoritatea românilor este mult.

Atenție de unde vă faceți cumpărăturile!
Inspectorii Protecției Consumatorilor au început controalele la agenții economici care comercializează produse specifice sărbătorilor pascale. Aceștia ne recomandă să cumpărăm carnea de miel numai din măcelării, magazine alimentare ori locuri special amenajate în piețe. "Carnea trebuie să fie elastică și să prezinte ștampila sanitară-veterinară. Peștele nu trebuie să aibă modificări, solzi care se desprind ușor, branhiile de culoare cenușie sau brună. În aceste cazuri este sigur alterat și poate fi un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. În ce privește ouăle, evitați să le cumpărați pe cele care au coaja crăpată, murdară sau spartă și verificați data înscrisă pe ambalaj, în cazul celor ambalate, sau pe un afiș la agentul economic", ne sfătuiește comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Dionisie Culețu.



Comentează știrea

nae
10 aprilie 2012
uite sarbatoarea.....hop si tunul din scumpiri

Da unde scrie ca trebuie sa faci curu mare la machidoni ?

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoarea Paștelui la români
Pagina a fost generata in 0.2869 secunde