Cât de sigure sunt ascensoarele vechi? "Nu ieșiți singuri din liftul blocat între etaje!"

2464
Cât de sigure sunt ascensoarele vechi?

Articole de la același autor

Sunt multe povești de groază cu constănțeni rămași blocați în lifturile din blocurile vechi, multe dintre ele chiar mai vechi de 50 de ani. Unele ascensoare sunt încă funcționale, care, deși trosnesc din toate încheieturile, își fac datoria zi de zi. Probleme sunt însă și în lifturile noi, din blocurile ridicate în ultimii ani de dezvoltatorii imobiliari care sunt suprasolicitate și care rămân deseori blocate din cauza căderilor de tensiune.


Ascensoarele vechi le dau numeroase bătăi de cap constănțenilor care locuiesc în blocurile comuniste. Multe au durata de viață depășită și, pentru a putea fi folosite în continuare, au nevoie de reparații capitale, modernizări sau chiar înlocuire completă. Cheltuielile sunt uriașe, așa că asociațiile de proprietari mai schimbă câte o ușă, mai schimbă câte un tablou electric, mai fac o nouă expertiză și trag de ele cât mai pot. 


"Sunt echipamente vechi, care, în multe situații s-ar cere înlocuite. Asociațiile de proprietari au obligația de a face verificări periodice din punct de vedere al siguranței. În cazul în care sunt probleme, se interzice exploatarea. Atunci le rămâne doar să meargă pe jos sau să dea bani și să înlocuiască liftul vechi", explică vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, Vasile Hârsescu.


Din păcate, statistica arată că aproximativ jumătate din ascensoarele din județul Constanța au durata de viață depășită. În mod normal, lifturile uzuale au o durată de viață de aproximativ 30 de ani, însă acestea încă mai funcționează, de exemplu, în blocurile de pe bulevardul Ferdinand, ridicate în anii 60, sau în cele din zona Gară Constanța, care datează din anul 1966.


"Nici dacă îi tai cablurile nu poate să cadă un ascensor!"
Legislația românească în vigoare, dată de o directivă a Uniunii Europene, prevede că orice instalație care are durata de viață depășită trebuie expertizată, în primul rând, și apoi, în baza expertizei, modernizată ori înlocuită. Expertizarea o face Compania Națională pentru Controlul Cazanelor și Instalațiilor de ridicat. În baza acestei expertize, se evaluează stadiul ascensorului, se identifică și piesele care sunt necesare a fi înlocuite și, după efectuarea lucrărilor, i se dă o nouă durată de viață. 


Specialiștii susțin că nu există riscul ca un lift să cadă în gol, însă accidente pot apărea de la exploatarea necorespunzătoare. De aceea, primul sfat al acestora este să nu încercăm niciodată să ieșim singuri dintr-un lift rămas blocat între etaje. 
"Ascensoarele nu pot să cadă. Nici dacă le tai cablurile nu pot să cadă, întrucât ele au un limitator care, în condițiile în care depășește cu 25% viteza maximă admisă pe coborâre, care este un metru pe secundă la lifturile vechi, ascensorul înfige penele în glisieră și îl oprește. Nu există riscul să cazi cu un ascensor. Puteți merge într-o scară de bloc și să găsiți un lift care are cabina jalnică, care are uși vechi, decojite, exfoliate, dar care este perfect sigur. Sunt chestii estetice, care poate nu dau bine, dar, cu siguranță, la partea mecanică și la partea de siguranță nu face nimeni rabat. Nu cari cartofi, cari oameni!", ne explică Lucian Aiftincăi, reprezentantul unei companii de montări și întreținere lifturi, din Constanța.


Legislație încălcată, la blocurile noi
Probleme grave sunt și în blocurile noi, construite recent, unde, deși lifturile sunt moderne, se înregistrează foarte multe cazuri de persoane care rămân blocate în ascensor. "Avem multe intervenții mai ales în zona Mamaia Nord, provocate și de căderea curentului. Din păcate, în construcțiile noi nu se respectă legea locuinței. În sensul că orice imobil cu mai mult de cinci nivele trebuie prevăzut cu câte două lifturi. Sunt imobile în Mamaia cu câte 90 de apartamente care, pline cu turiști, nasc un trafic la care nu poate rezista niciun ascensor. Îi sfătuim pe cei care ajung într-o astfel de situație să stea liniștiți și să aștepte sosirea echipei de intervenție, pentru că, în-afară de disconfortul claustrofob, care apare dintr-o astfel de situație, nu ți se poate întâmpla absolut nimic. Nu ai cum să rămâi fără aer, asta e o senzație cauzată de o teamă și de faptul că ești într-un spațiu atât de îngust. Sub nicio formă, să nu încerce pe forțe proprii să se elibereze din lift sau să forțeze ușile, întrucât își pot pune în pericol viața. Iar copiii sub 14 ani nu au voie, conform legislației în vigoare, să meargă singuri în lift, neînsoțiți de un adult. Orice persoană care folosește un ascensor trebuie să își asume că poate rămâne blocată în lift maximum o oră, așa cum prevede legislația", mai precizează Lucian Aiftincăi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.401 secunde