Cât de "rentabil" este să angajezi muncitori la negru? Patronii riscă închisoarea

787
3
Cât de
Constanța se află în fruntea județelor cu cei mai mulți muncitori la negru. Inspecția Muncii a desfășurat, la începutul acestei săptămâni, acțiuni de control în urma cărora a aplicat amenzi în valoare totală de 415.777 de euro, adică 1.871.000 de lei. Cu acest prilej, au fost depistate 210 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 70 erau din județul Constanța. Pentru că nu aveau contracte legale de muncă au fost sancționate alte 38 de persoane, din care 31 erau din județul Bihor.

În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național au fost aplicate amenzi în valoare de 1.415.500 de lei, din care 960.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut opt propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 396 de angajatori.

În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost date amenzi în valoare de 455.500 de lei. De asemenea, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 68 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 607 angajatori în domeniu.

"Implicarea Inspecției Muncii prin campanii de control și conștientizare a angajatorilor este în plină derulare. Verificăm la nivel național modul în care se respectă prevederile legale din domeniul securității și sănătății în muncă în unitățile cu locuri de muncă verzi, recuperare - reciclare deșeuri, producere energie electrică din surse regenerabile. Scopul nostru este să creștem gradul de conștientizare a angajatorilor și angajaților din domeniul producției energiei electrice verzi în ceea ce privește necesitatea respectării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă și să asigurăm locuri de muncă sigure și sănătoase. În prima etapă a campaniei am informat partenerii sociali cu privire la prevederile legale și am venit cu exemple de accidente de muncă ce au avut loc în timpul activităților de colectare, tratare, transport și compactare deșeuri", a declarat Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat. 

Comentează știrea

Nea Gica de la Scularie
10 iunie 2016
Protectia Muncii in C-ta

"Implicarea Inspecției Muncii prin campanii de control și conștientizare a angajatorilor este în plină derulare"- o mare minciuna.Ex.: pe N.Iorga ,in fata Spitalului,este o lucrare in desfasurare.Eu de cate ori am trecut pe acolo, n-am vazut niciun muncitor sa poarte echipament de protectie: casca,salopeta,bocanci ,manusi etc.Toti parca erau luati de prin canalele orasului.Aceasta lucrare se desfasoara in buricul targului si aproape de ITM,iar inspectorii domnului Bratu.daca va uitati la toate santierele si lucrarile care se desfasoara in acest oras o sa observati aceleași lucruri: muncitori lucrand fara echipamente de protectie,lucrari in desfasurare ne semnalizate sau ingradite corespunzator etc.Toate acestea le observ zilnic ca cetatean ,iar inspectorii domnului Bratu nu le observa sau mai grav ,se fac ca nu le observa( intra in competenta DNA) PS.se ne spuna specialistul Dantes Nicolae Bratu ,daca gropile de langa Capela Militara( ce le de langa trecerea de pietoni) sunt semnalizate corespunzator.Daca va raspunde afirmativ,o sa-i arat eu niste poze de prin Germania sa invete si el cum se aplica protectia muncii in UE.

zoro
10 iunie 2016
Toaca banii degeaba

Noi ce putem crede: este ori incompetenta ori coruptie. Partea proasta e ca aceasta institutie nici ea la randul ei nu e verificata sau controlata de cineva.

iulian pruna
15 iunie 2016
munca la negru in mamaia

la terasa la rotisor sunt o multime de tineri care apar numai dupa amiaza la munca atunci cand itm termina programul de munca,apar ca asa zisi turisti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0274 secunde