Cât de mult sunt afectați constănțenii de gripă și infecții respiratorii

183
Cât de mult sunt afectați constănțenii de gripă și infecții respiratorii - catde-1421772534.jpg

Articole de la același autor

Cea mai comună afecțiune în sezonul rece, gripa face mii de victime printre constănțeni, de la un an la altul, spun medicii. Astfel, în această perioadă, atât cabinetele de medicina familiei, cât și camerele de gardă ale spitalelor constănțene devin supraaglomerate din cauza pacienților care se prezintă cu simptome specifice gripei.

Față de o simplă răceală, gripa debutează brusc, cu febră foarte mare, cu dureri musculare și vărsături sau stare generală alterată. Tocmai acest debut deosebit de "agresiv" face ca o mare parte dintre bolnavi să ajungă direct la spital.

"Atât la serviciul de primiri urgențe al Spitalului Județean Constanța, cât și la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, se prezintă, în permanență, în această perioadă, o serie de pacienți care fie se decompensează din cauza afecțiunilor asociate, fie pentru că nu respectă regulile de igienă, fie pentru că nu își respectă schemele de terapie impuse individual, de specialiști. O parte rămân internați, și aici vorbim în mod special despre copii, care sunt afectați de infecțiile respiratorii specifice sezonului, dar și de adulți, mare parte vârstnici", susține conducerea Spitalului Jude-țean Constanța.

Ce avem de făcut

Indiferent de sezon, regulile privind prevenția gripei și a afecțiunilor respiratorii rămân aceleași.

Dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, recomandă evitarea aglomerațiilor, în cazul în care apar deja primele manifestări, alimentația bazată pe fructe și legume proaspete, iar în cazul îmbolnăvirii, pentru pacienții care rămân la domiciliu, izolarea este cea mai bună soluție, alături de tratamentul prescris de medicul de familie. Dacă nu sunt complicații, medicul recomandă repausul, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii, administrarea de ceaiuri călduțe, simptomatice.

Complicațiile, tratate în spital

Dacă simptomele nu dispar după primele șapte zile de tratament recomandat la domiciliu, pacienții trebuie să ajungă la medicul de familie sau la specialist.

"Tulburările respiratorii, convulsiile febrile, durerile musculare sau chiar cele de oase sunt specifice gripei. Pacienții au dificultăți în respirație, scad în greutate, nu mai au poftă de mâncare, valorile tensiunii nu mai sunt normale, apar complicațiile. Aceștia vor fi îndrumați către cel mai apropiat spital, pentru internare și tratament intra-spitalicesc", a com-pletat dr. Gherghina Rizea, medic primar medicină de familie.

Singura metodă de prevenire a gripei este vaccinarea, pacienții putând beneficia de imunizare gratuită prin cabinetele de medicina familiei. În cazul în care dozele au fost epuizate până la acest moment, pacienții pot achiziționa o doză de vaccin antigripal din farmacii, pentru care vor achita 30 de lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Ce riscă pacienții nevaccinați
Marţi, 16 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Reguli pentru a scăpa de gripă
Marţi, 09 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Zeci de mii de români, vaccinați
Pagina a fost generata in 1.8399 secunde