Cât de frig trebuie să fie afară ca să duduie caloriferele celor branșați la RADET

2567
2

Articole de la același autor

Luna lui Brumărel începe să îşi intre încet-încet în drepturi, iar mercurul din termometre a început deja să scadă. Din această cauză, foarte mulţi cititori se întreabă când va începe Societatea Termoficare Constanţa SRL (fostul RADET) să dea drumul la căldură în apartamente, pentru că este tot mai frig în casele lor. Conducerea instituţiei a anunțat că este pregătită, din punct de vedere tehnic, pentru începerea furnizării agentului termic pentru încălzire, cel mai probabil de la data de 1 noiembrie.

De ce atât de târziu? Pentru că este nevoie ca media temperaturilor exterioare să fie trei nopţi consecutive de 10 grade Celsius sau mai mici, în intervalul orar 20.00-06.00. Deci, așteptați să vină mai tare frigul…

Directorul Termoficare Constanța, Liviu Popa a declarat pentru „Cuget liber” că în zilele următoare urmează să ia legătura cu producătorul de energie termică, să îl notifice, pentru ca acesta, la rândul lui, să notifice furnizorii de gaz pentru intrarea pe o cotă suplimentară de combustibil, astfel încât să asigure agentul termic şi pentru căldură. Precizăm că în prezent, acesta este asigurat doar pentru prepararea apei calde. Se va putea asigura căldura din noiembrie fără sincope? Aceasta este o altă întrebare venită din partea constănțenilor.

„Desigur, probleme sunt în fiecare zi, pentru că gestionăm o instalaţie care are o anumită vechime, un anumit grad de coroziune, şi, evident, că problemele sunt inevitabile. Că este plină instalaţia cu apă rece sau cu apă caldă, ea este în presiune şi acolo unde apar avarii, apar şi situaţii neplăcute, la care trebuie să intervenim, pentru a le rezolva. În fiecare zi executăm lucrări, destinate ţinerii în funcţionare a sistemului municipal de termoficare. Trebuie precizat faptul că în data de 11 octombrie am anunţat populaţia că vom umple instalaţiile de apă, aşa că îi rugăm pe cei care au lucrări interioare nefinalizate să se asigure că nu vor fi probleme pe instalaţiile proprii. Dacă acestea mai apar în apartamente, nu sunt imputabile operatorului, întrucât acesta a anunţat umplerea instalaţiilor”, a explicat directorul.

Cât vom plăti facturile la căldură? Anul acesta, s-a aprobat valoarea energiei pentru consumatorii casnici, la acelaşi nivel, ca în ultimii 4-5 ani, respectiv 250 lei pe gigacalorie. „Deci, avem un preţ excepţional de bun pentru vremurile acestea, în care constatăm că preţurile la utilităţi, gaze, curent electric au luat-o razna şi suntem şi noi nerăbdători să vedem acum, cu cât vor plăti mai mult deţinătorii de centrale de apartament, faţă de cei racordaţi la sistemul municipal de termoficare. Eu cred că vor fi diferenţe foarte mari, pentru că, din ce spun oficialii, cei care deţin centrale de apartament vor plăti sume mai mari decât cei care sunt conectaţi la sistemul nostru. Anul trecut, de exemplu, la preţul curentului electric şi gazului au fost costurile pe apartament sensibil egale, între cei conectaţi la noi şi cei care au centrale de apartament, ca urmare a creşterii substanţiale a preţului gazelor şi energiei electrice din acest an. Vă garantez că pentru sezonul actual vor fi costuri semnificativ mai mari la centralele de apartament, decât la Termoficare, unde preţul gigacaloriei plătit de către consumatori este identic cu cel din iarna trecută”, a adăugat Popa.

În fiecare an, toamna se încheie perioada în care constănţenii se pot debranşa. La acest capitol, a spus directorul Termoficare Constanţa, au avut astfel de solicitări, dar mai puţine. Partea bună este că, spre deosebire de anii trecuţi au înregistrat şi numeroase cereri de reconectare din partea constănţenilor. Tocmai de aceea, se aşteaptă ca trendul să fie pe viitor mult mai mare, şi pe fondul investiţiilor masive pe care primăria le face în înlocuirea reţelelor de termoficare, fapt ce este posibil să se diminueze, natural, costurile. 



Comentează știrea

titi
26 octombrie 2021
discriminare

cred si eu ca vor fi diferente ,ca mie cu centrala nu mi plateste primaria 75% din factura din banii contribuabililor,E corect asa ? tu nea POpA n ai nici un merit nu te mai ofusca degeaba

Ovidius
26 octombrie 2021
RADET=Termoficare Constanta

Nume schimbat din RADET in Termoficare Constanta cu acelasi director.RADET in faliment ,Termoficare Constanta de odata firma eficienta....numai pe hartie digitala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1598 secunde