Cât de curată este apa din Marea Neagră? Ce răspuns au dat specialiștii

1490
Cât de curată este apa din Marea Neagră? Ce răspuns au dat specialiștii - fotofondapamare-1532529629.jpg

Articole de la același autor

Deși au fost semnalate zone cu apă murdară și cu alge multe, specialiștii susțin că apa Mării Negre este numai bună de îmbăiere. Experții din cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și cei ai Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța precizează acest lucru în raportul privitor la starea plajelor și calitatea apei mării.

Conform datelor colectate în perioada 2 - 15 iulie, nu au fost înregistrate depășiri față de valorile admise. Temperatura apei mării s-a încadrat între 23 și 25 de grade Celsius, salinitatea a fost în limitele normale, la fel și concentrațiile de oxigen, PH și hidrocarburi. Măsurătorile s-au făcut de la Năvodari și până la 2 Mai și s-a constatat că apa mării este curată, iar linia țărmului nu este invadată de alge.

"Practic, de 15 ani, printr-o colaborare între Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină «Grigore Antipa», Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea Litoral și Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, elaborăm o informare privind calitatea apelor de îmbăiere și a plajelor pe sectorul Mangalia - Mamaia, aceste activități desfășurându-se în perioada lunilor iunie până la jumătatea lunii septembrie, practic acoperim cea mai mare parte a sezonului estival, iar scopul acestei informări este de a monitoriza calitatea apelor de îmbăiere prin prisma parametrilor fizico-chimici dar și cei biologici. Parametrii s-au încadrat în limitele multianuale, deci nu putem să spunem că am avut probleme speciale. Parametrii microbilologici și bacteriologici se încadrează în valorile admise prin Hotărârea de Guvern care reglementează aceste chestiuni. Valorile sunt puțin mai mari în comparație cu valorile zonelor învecinate și aceasta o punem pe seama numărului foarte ridicat de turiști, număr care depășește anumite limite", explică Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".

Potrivit acestuia, de problema calității apei răspunde Institutul și Direcția de Sănătate Publică. "Din acest punct de vedere nu avem depășiri față de valorile admise, iar în problema algelor, colegii de la Administrația Bazinală Dobrogea Litoral evidențiază faptul că nu am avut alge macroscopice, alge mari care să fie înregistrate. În toată perioada de care vă vorbim, 2 - 15 iulie, au fost recuperate 1.300 de tone de alge din care 82 de tone deșeuri și 207 tone de cochilii de scoici. Asta denotă că suntem pe o valoare moderată și nu ne creează probleme din punct de vedere al confortului turiștilor în această perioadă", mai precizează specialistul.

Cu toate acestea, în ultimele două zile, din cauza furtunilor, au fost aduse la mal numeroase alge. Reprezentanții ABADL susțin că acestea sunt colectate permanent și în ultima perioadă au fost intensificate intervențiile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4883 secunde