Cât de competente sunt spitalele private din Constanța

1316
Cât de competente sunt spitalele private din Constanța - 0aa83e743723d70f20aaca6630034f22.jpg
Managerii spitalelor din întreaga țară trebuie să depună, până săptămâna viitoare, la direcțiile de sănătate publică pe aria cărora își desfășoară activitatea, actele prin care solicită înscrierea într-o categorie de competență. Intenția Ministerului Sănătății este ca pe baza acestei clasificări să acorde și finanțarea unităților sanitare.
Potrivit dr. Constantin Dina, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constan-ța, termenul limită până la care pot fi depuse documentele este 3 mai. Până în prezent, au depus actele conducerile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalului Orășenesc Hârșova, Sanatoriului Balnear Techirghiol și ai Spitalului de Pneumoftiziologie Agigea.

Spitalele de ginecologie vor în categoria II
Pe lângă spitalele de stat, și reprezentanții unităților private se arată interesați să fie cuprinși în respectiva clasificare. Deși, după cum susțin surse medicale, în Ordinul 323/2011, în baza căruia este realizată repartizarea, nu se specifică clar dacă sunt și acestea vizate.
Dr. Mohamed Zaher, directorul Isis Medical Center, ne-a declarat: "Dorim să știm unde ne situăm, ca performanță. În plus, în funcție de această clasificare vor fi stabilite competențele spitalelor". După studierea criteriilor impuse de ministerul de resort, medicul consideră că unitatea în fruntea căreia se află s-ar putea încadra în categoria secundă. "Avem aparatura necesară, tratăm pacienți din alte județe și stăm foarte bine și la procentul pacienților reinternați la mai puțin de 24 de ore de la externare. Sperăm să ne încadrăm în categoria a II M (n.r. mono-specialitate)", a explicat dr. Zaher. Conducerea Isis Medical Center a depus zilele trecute documentația la DSP Constanța, prin care solicită clasificarea
Dr. Ion Marius Rușa, preșe-dintele Consiliului de Administrație al Spitalului Euromaterna, ne-a declarat că intenționează să depună documentația privind clasificarea în zilele următoare. "Consider că ne îndeplinim criteriile pentru a ne încadra la categoria II M, dar vom vedea", a afirmat medicul.

Chirurgie la categoria III
La rândul său, Dorel Buriu, managerul clinicii private Medstar 2000 (axată pe chirurgie, dar care acordă și consultații și pe alte specialități), a afirmat că se va adresa DSP Constanța în zilele următoare. "Vom solicita clasi-ficarea, probabil în categoria III", ne-a declarat reprezentantul clinicii. Singurul "inconvenient" pentru o clasificare mai bună este lipsa unui computer - tomograf.
Conform ordinului ministrului Sănătății, pentru categoria III sunt obligatorii: acordarea de consultații sau de servicii de spitalizare în 22 de specialități, deținerea de aparatură digitală de imagistică, iar proporția bolnavilor care, după externare, se internează într-un alt spital să fie de 1%. Totodată, proporția bolnavilor transferați la un alt spital, în 72 de ore de la internare, să fie de 0,1%.

Decizia finală aparține ministerului
Data limită până la care poate fi depusă documentația pentru încadrarea într-o categorie de competență este 3 mai. După această dată, la nivelul DSP Constanța se va întruni o comisie care va analiza actele, privind resursele umane și aparatura din dotare. Dr. Constantin Dina a subliniat că respectiva comisie va vizita spitalele, dacă va avea îndoieli asupra informațiilor prezentate. "Comisia va propune nivelul de clasificare pentru fiecare spital în parte, iar propunerile vor fi transmise Ministerului Sănătății pentru a fi aprobate", a concluzionat dr. Dina. Cel mai probabil, a adăugat șeful DSP Constanța, comisia locală va finaliza propunerile până la jumătatea lunii mai.

Criterii obligatorii pentru categoria II M
Iată câteva dintre criteriile pe care spitalele trebuie să le îndeplinească, obligatoriu, pentru a fi clasificate în cate-goria II M:
l să aibă linie de gardă;
l să desfășoare activitate de învățământ și cercetare științifico-medicală;
l proporția bolnavilor din alte județe să fie de 20%;
l proporția bolnavilor tran-sferați la un alt spital, în 72 de ore de la internare, să fie de 0,06%;
l proporția bolnavilor care se reinternează, în 48 de ore de la externare, să fie de 0,6%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6149 secunde