Constanța cea urâtă, mohorâtă, cenușie

Case abandonate, afaceri ruinate, circul foamei - în buricul târgului

34392

Articole de la același autor

24 ianuarie, zi liberă pentru mulți dintre constănțeni. Unii au rămas în case să se odihnească, alții au ieșit la plimbare. Cum medicii au recomandat ca în această perioadă să se evite spațiile aglomerate, precum mall-urile și marile centre comerciale, mulți au preferat să iasă la o plimbare prin oraș, încheiată cu o tură pe promenada de la Cazino sau pe malul mării.

Am luat-o agale și noi prin centrul Constanței, spre faleză. Pașii ne-au purtat pe strada Ștefan cel Mare, odinioară un loc preferat pentru plimbări și shopping, ajunsă acum o ruină, cu magazine părăsite, case abandonate, vitrine sparte, restaurante ferecate. De la un capăt la altul, porțiunea pietonală este un monument al delăsării și dezinteresului autorităților locale. Dalele sunt puse alandala, nealiniate, băncile murdare, rupte și cu vopseaua jupuită, coșurile sunt pline ochi cu gunoaie.

Deși primăria nu s-a mai îngrijit de ani de zile de această arteră importantă, mulțumindu-se doar să monteze niște bănci prăpădite și coșuri de gunoi, a avut grijă totuși ca, în porțiunea între strada Atelierelor și strada IG Duca, unde se mai intră cu mașina, să tragă niște linii pentru locurile de parcare și să pună indicatoare cu plata staționării prin sms.

Partea pietonală, însă, pare circul foamei. Zeci de magazine sunt închise, unele sunt de vânzare sau de închiriat, altele pur și simplu zac abandonate. Nostalgicii care obișnuiau să-și facă cumpărăturile la magazinele vestite de pe strada Ștefan cel Mare trec, se uită la geamurile acoperite cu ziare sau cu placaje de lemn și merg mai departe, nevenindu-le să creadă că s-a ales praful de fostul centru comercial al Constanței. 


Singura afacere care pare că încă mai merge sunt magazinele cu haine second hand. Sunt multe, șase, șapte, poate chiar zece, și încă vreo două în amenajare. În rest, mai sunt câteva cabinete de optică medicală, vreo câteva bijuterii și alte câteva magazine de încălțăminte și îmbrăcăminte. 


Cafenelele s-au mutat cu preponderență în porțiunea dintre strada Mihai Viteazu și strada Răscoalei din 1907. De altfel, acolo zona este ceva mai animată și mai circulată. Dar chiar și aici, multe afaceri care s-au deschis și s-au închis rapid, în ultimii ani.

Planuri mari, pași mici…

Arhitectul șef al Constanței, Radu Vânturache, ne-a dezvăluit, în vara anului trecut, că autoritățile locale încearcă revitalizarea străzii Ștefan cel Mare. 


"În acea zonă, care a devenit neatractivă, primăria încearcă să atragă niște fonduri europene pentru transformarea străzii Ștefan cel Mare într-un pietonal. Încercăm prin acest proiect să reabilităm și să reinventăm acest pietonal să devină atractiv. Cu această ocazie, sperăm ca și componenta privată să fie interesată și să intervină. Pentru că tot ce vedem flancat ca și front construit sunt proprietăți private. Acest proiect nu vizează numai Ștefan cel Mare", a declarat Radu Vânturache, pentru "Cuget Liber". 


Anterior, în primăvara lui 2016, Decebal Făgădău, pe atunci viceprimar cu atribuții de primar, dezvăluia că pentru strada Ștefan cel Mare sunt planuri mari.

"Pe strada Ștefan cel Mare lucrăm la un proiect unic în toată țara. Va fi mult verde. Va fi o junglă urbană. Strada va fi acoperită cu o copertină de verdeață, care va face imposibilă vederea din satelit a acesteia", spunea atunci Decebal Făgădău.

La aproape trei ani distanță, nu avem încă vești despre proiect, deci presupunem că încă se lucrează. Probabil că și investitorii și agenții economici așteaptă și ei să vadă minunea înainte să bage banii în afaceri fără clienți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2662 secunde