Casa de Pensii nu face față cererilor. Peste 3.000 de pensionari au rămas fără bilete de tratament

223
Casa de Pensii nu face față cererilor. Peste 3.000 de pensionari au rămas fără bilete de tratament - biletepensionari1-1513006800.jpg

Articole de la același autor

Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța a înregistrat, anul acesta, 9.562 de cereri de tratament și odihnă din partea pensionarilor, însă a primit de la București doar 6.096 bilete, toate valorizate. Ca urmare, 3.466 de persoane nu au putut intra în posesia acestora, pentru o perioadă de 16 zile, cât sunt valabile.


Potrivit directorului CJP, Cristina Samoilă, din totalul acestora, 1.023 le-au parvenit cu titlu de gratuitate persoanelor care pot beneficia de ele. Ultima serie de bilete a fost vândută în luna în curs. 


Trebuie precizat că, în 2017, cele mai solicitate stațiuni au fost Covasna, Sovata, Slănic Prahova, Bușteni, Techirghiol, Tușnad etc. Pentru ultima serie nu au existat foarte multe solicitări din partea vârstnicilor, o parte dintre pensionari refuzând biletele din cauză că sunt nemulțumiți de perioadă, stațiune sau locație, alții pentru că nu au mai avut bani să plece. 


Pentru anul 2017, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii, nu mai sunt bilete, iar pentru 2018 nu se primesc încă cereri. În ceea ce privește numărul de locuri pentru anul următor, acesta va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, câte vor fi valabile în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice, și câte în celelalte baze cu care se colaborează. 


Bilete pe bază de punctaje


Anul acesta, biletele pentru tratament au fost acordate ca și în anii anteriori, ținându-se cont de un punctaj în care s-a luat în calcul și dacă solicitantul a mai beneficiat sau nu de bilete în ultimii doi ani. Drept urmare, pensionarii constănțeni care nu au primit bilete de tratament în 2015 și 2016 au primit zece puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct. Contribuția suportată de către persoanele de vârsta a treia este de 50% din valoarea totală a pensiei. 


În cazul asiguraților contribuția este de 50% din valoarea biletului, asta dacă veniturile brute lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral. 


Dacă, în urma calculării punctajului, mai multe cereri au același punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani. Dacă, după această etapă, mai multe cereri au același punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. 


Dacă și după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu același punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic. De asemenea, biletele eliberate pot fi anulate cu restituirea integrală a contribuției în mai multe situații: atunci când titularul nu se poate prezenta în stațiunea înscrisă pe bilet la data începerii seriei, din motive familiale (deces, etc.), juridice, calamități sau urgențe medicale atestate cu documente (ale titularului sau membrilor de familie); atunci când din motive personale, se renunță la bilet, cu anunțarea prealabilă a casei teritoriale de pensii cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte de data începerii seriei înscrisă în biletul de tratament. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5284 secunde