Cartierul Palazu Mare, "vânat" de dezvoltatorii imobiliari. Ce planuri are Primăria Constanța pentru această zonă

1108

Articole de la același autor

Ani de zile, cartierul Palazu Mare a fost un cartier departe de Constanța, cu străduțe pietruite și căsuțe modeste. Pe zi ce trece, cartierul vine mai aproape de municipiu și se dezvoltă. Autoritățile locale încurajează investițiile imobiliare în zonă.


De mulți ani încoace, constănțenii au înțeles că dacă vor liniște și puțină grădină, unde să-și crească verdețurile și câteva legume terenurile mari din Palazu Mare erau perfecte. Apoi, ușor-ușor le-au transformat în case, iar alții au profitat de apropierea Lacului Siutghiol și și-au făcut vile luxoase, chiar la mal. Acum zona este vânată de dezvoltatori imobiliari, iar prețurile terenurilor au crescut și de trei ori. Este semn că Palazu Mare se dezvoltă, spun autoritățile locale. Iar planurile sunt mari pentru tot perimetrul.


"Palazu Mare a fost CAP. Acolo nu a existat un plan de sistematizare coerent după revoluție. Și astăzi vedem efectele acestei coordonări: străzi înguste, proprietari care fie nu își retrag gardul, fie nu își fac actele de donație astfel încât să putem realiza trotuare sau să extindem străzile. Cu toate acestea, acolo cred că se simte cel mai mult programul de asfaltare și de normalizare a vieții într-o comunitate. În prezent, în proporții de 90% cartierul Palazu Mare este asfaltat, față de doar câteva străduțe, acum trei ani", explică primarul Decebal Făgădău.


Acesta susține că își dorește să așeze la masa discuțiilor investitorii imobiliari și actualii proprietari din zonă, astfel încât să existe înțelegere. "Nu ne dorim să conservăm această discontinuitate, într-o parte să avem orașul și în altă parte cartierul. Ne dorim să dezvoltăm această zonă, dar într-o armonie cu proprietarii. Astăzi, Palazu Mare este una dintre cele mai atractive zone investiționale ale Constanței. Și asta din momentul în care, la bulevardul Tomis s-a permis construirea de imobile cu regim înalt, clădiri moderne, cu funcțiuni multiple. Pentru că viața orașului merge mai departe. Azi noi ne concentrăm ca în zona aceasta să nu mai fie sentimentul acela că noi stăm undeva la țară și că nu suntem în municipiul Constanța", precizează primarul Constanței.


Autorizațiile se dau cu respectarea legii


Deși sunt și voci care spun că există riscul ca haosul urbanistic din Compozitorilor să se repete în cartierul Palazu Mare, edilul dă asigurări că toate lucrările sunt legale. 


"M-am interesat să aduc pe tapet o dezbatere reală pentru că sperăm ca investitorii și coproprietarii să se așeze la masă și să spună: «Domne, aici, aproape de mine, nu construi P+6! Construiește un P+2, apoi puțin mai încolo un P+4 și puțin mai încolo un P+6, și ceea ce pierzi aici pune acolo! Și noi avem nevoie de aer, și noi avem nevoie să ne plimbăm copiii în vecinătate»". Sigur că mai apar probleme și discuții între proprietari, dar asta nu înseamnă să mă simt vinovat că a crescut de trei ori prețul la terenuri în cartierul Palazu Mare. În niciun caz nu voi bloca dezvoltarea orașului dacă există niște probleme sau niște interese. Modificarea pe care noi am adus-o în PUZ Palazu Mare este aceea prin care am stabilit un regim minim de înălțime, tocmai pentru a bloca situații de genul acesta. Avem cazuri în care s-a cerut autorizație de P+1 și a primit certificat negativ pentru că regimul minim de înălțime în acea zonă este P+4 locuințe colective. Pentru că nu pot să înțeleg de ce în zone în care trebuie să facem case vrem să facem blocuri, iar în zone în care trebuie să facem blocuri vrem să facem case. Palazu Mare se va urbaniza. Vă asigur că autorizațiile se dau cu respectarea tuturor prevederilor legale. Și Palazu Mare, pe zona centrală și pe zona de legătură cu bulevardul Tomis, va avea un regim înalt de construcții P+10, P+8", completează Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7476 secunde