Cartierele noi ale Constanței. Asfaltări fără logică și în bătaie de joc

Marţi, 07 Mai 2019, 21:24
2414
Cartierele noi ale Constanței încearcă să intre în era civilizată. După ce au așteptat ani de zile să le fie asfaltate străzile, locuitorii din Baba Novac și cei din Compozitorilor au crezut că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au văzut utilajele primăriei intrând pe ulițele pline de nămol. Dar mai e mult până când se vor bucura de străzi și trotuare civilizate. 


Mii de constănțeni s-au mutat, în ultimii ani, în zonele Baba Novac și Compozitorilor, cu speranța și cu promisiunea de la Primăria Constanța că vor avea parte de condiții bune de trai. Asfaltările, iluminatul public, amenajările urbane au tot fost amânate din diferite motive. Apoi, pe unele porțiuni s-a făcut câte ceva, pe altele nimic, sporind senzația de haos în toată zona și alimentând părerile locuitorilor că se face numai pentru anumiți privilegiați sau că se lucrează fără o logică, fără un plan concret. 


Zilele acestea, muncitorii Confort Urban s-au aflat în cartierul Baba Novac, unde au turnat asfalt pe mai multe străduțe înguste. Spunem că au turnat asfalt pentru că, așa cum arăta zona ieri, după încheierea "lucrărilor", nu putem să afirmăm că au amenajat străzile respective. Pur și simplu, s-a pus piatră și un covor asfaltic pe mijlocul aleii. Nu există borduri, nu există trotuare, iar pe unele porțiuni nici măcar nu este asfaltată toată aleea. 


Un constănțean ne-a trimis imagini pe adresa redacției cu aleea Vâscului, unde covorul asfaltic se oprește brusc, deși strada mai continuă câțiva metri și probabil se va mai prelungi pe măsură ce se va mai construi în zonă. 
"I-am întrebat pe lucrătorii de la Confort Urban de ce s-au oprit și de ce aleea Vâscului a fost asfaltată doar pe jumătate, iar răspunsul primit a fost că porțiunea neasfaltată, de aproximativ 80 de metri, nu are cadastru și intabulare. În aceste condiții, avem trei întrebări fără răspuns: cum a fost posibilă efectuarea cadastrului pentru cele trei terenuri dacă această porțiune nu are cadastru, cum a fost posibilă efectuarea lucrărilor de instalare: apă, canalizare, gaze, curent electric, dacă nu există acest cadastru și cum a fost posibilă realizarea instalației de iluminat public?", ne-a declarat I.Ș.N., un constănțean din cartierul Baba Novac. 


Anomalia urbanistică am constatat-o și noi în cursul zilei de ieri, la fața locului, dar și pe alte străzi din zonă. Am stat de vorbă și cu alți locuitori care s-au arătat indignați în primul rând de faptul că asfaltarea nu a început cu căile de acces în cartier. 
"Singura stradă pe care se poate intra legal este Voievozilor, dinspre strada Ștefăniță Vodă. Dinspre artera Baba Novac, este interzis, fiind sens unic. Însă pe strada Voievozilor îți rupi mașina în două. O parte este cu asfalt, apoi e pietruită, cu cratere uriașe, periculoase. Dacă treci zilnic pe acolo, în câteva luni trebuie să-ți repari mașina. Dacă intri dinspre Baba Novac, o faci pe riscul tău, căci încalci regimul rutier, intri pe sens interzis. Probabil că este o chestiune de timp până când polițiștii locali vor începe să dea amenzi. Nu se asfaltează culoarul acesta de intrare, care să ajute la traversarea cartierului, în schimb ne facem că asfaltăm alei fără nicio logică. Ce au făcut e praf în ochii noștri. Vrei să faci ceva, fă ceva util, nu în bătaie de joc!", ni s-a plâns și M.R.. 


"Este haos și în Compozitorilor!" 
Situații asemănătoare sunt și la vecinii din cartierul Compozitorilor. Strada Operei are toate șansele să intre în Cartea Recordurilor. O porțiune este asfaltată, o porțiune este pietruită și altă porțiune este doar pământ. La prima ploaie, nimeni nu mai poate să intre sau să iasă. Pe arteră sunt deja construite două blocuri, mai multe viluțe și urmează să se ridice și altele. 
Ceva mai civilizate sunt strada Rapsodiei și strada Eduard Caudela, dar și aici lipsesc trotuarele, iar la intersecțiile cu ulițele improvizate de temerarii care s-au mutat în zonă peisajul pare din două lumi. 


"Tot așteptăm să vină cu asfaltul și la noi. Ni s-a promis că anul acesta. Așa ni se spune de câțiva ani. Este haos. Pe unele străzi intră mașina de gunoi, pe altele nu. Pe unele străzi este iluminat public, pe altele nu. Asta în timp ce, în alte cartiere, se pun pavele pe trotuare, se amenajează scuaruri cu spații verzi. Și noi suntem tot în Constanța. Și noi plătim taxe. Și noi merităm să trăim civilizat!", ne-a declarat un locuitor din cartierul Compozitorilor. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3814 secunde