Cariera în Marina Militară începe din liceu! Totul despre admiterea la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța

7347

Articole de la același autor

Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța își deschide porțile în această toamnă. Acesta va avea specializarea matematică-informatică și se adresează tuturor absolvenților de clasa a VIII-a, dar și actualilor elevi de clasa a IX-a și a X-a, care se gândesc să îmbrățișeze o carieră în Marina Militară. Înscrierile au fost demarate deja, iar în luna mai sunt programate testările preliminare pentru admitere.

Colegiul propune cinci clase a IX-a, două clase a X-a și două clase a XI-a.

"Pentru anul școlar 2018 - 2019, vor fi alocate locuri și pentru elevi de clasa a X-a și a XI-a, care învață la licee cu profil real sau la celelalte colegii naționale militare. Toate clasele vor avea specializarea matematică-informatică. Absolvenții de clasa a VIII-a vor urma toate procedurile de selecție specifică admiterii în colegiile naționale militare, cu testări psihologice, sportive și medicale, după care vor susține examenul scris. Cei care optează pentru a-și continua studiile și provin din licee civile vor trece prin testările psihologice, sportive și medicale, după care vor solicita transferul la Colegiul de Marină Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentantul Statului Major al Forțelor Navale, colonel Corneliu Pavel.

Unde pot fi depuse dosarele de înscriere

Calendarul activităților specifice recrutării cuprinde două momente importante pentru procesul de selecție a candidaților. Prima etapă, cea a depunerii dosarelor de înscriere la centrele zonale de selecție și orientare, a debutat pe 2 aprilie și se va încheia pe 20 aprilie.

Ulterior, va avea loc procesul de selecție, desfășurat începând cu data de 24 aprilie și până pe 4 mai, și care va fi identic cu cel practicat de celelalte colegii naționale militare.

"Atât candidații care au fost declarați admiși, în urma probelor de selecție pentru celelalte colegii militare din țară, cât și cei care au optat pentru un alt colegiu militar, dar încă nu au susținut probele de selecție, se pot reorienta către noua instituție de învățământ a Marinei Militare. Lucrul acesta nu este valabil și pentru cei care nu vor îndeplini criteriile necesare pentru înscrierea la unul dintre colegiile militare naționale", a mai explicat reprezentantul Forțelor Navale.

La Constanța, dosarele de înscriere pentru admitere pot fi depuse la Biroul de Informare - Recrutare, situat pe strada Mircea cel Bătrân, lângă Universitatea Maritimă. Testările în vederea selecției vor avea loc la Centrul zonal de selecție și orientare, din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". Acestea vor avea loc în luna mai. Candidații declarați admiși la selecție vor susține concursul de admitere la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", cu sediul în Constanța, pe strada Dezrobirii nr. 80. Concursul constă într-un test grilă de verificare a cunoștințelor și se va desfășura pe 18 mai 2018. Prezentarea candidaților se va face însă în data de 17 mai, la ora 18.

"Aceleași proceduri de selecție se desfășoară și în celelalte centre zonale de selecție și orientare, din Alba Iulia, Breaza și Câmpulung Moldovenesc. Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care au fost declarați admiși la probele de selecție vor fi informați de către birourile de informare - recrutare despre posibilitatea reorientării acestora către Colegiul Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» Constanța. Candidații care au optat pentru celelalte colegii naționale militare și care nu au susținut încă probele de selecție se vor putea reorienta către această instituție, la sediul centrului zonal de selecție și orientare unde vor susține probele de selecție", a completat colonel Corneliu Pavel.

Primul an, colegiul va funcționa în sălile Școlii de Maiștri și Academiei Navale

În ce privește încadrarea profesorilor pentru noul colegiu, procedurile nu au fost încă stabilite.

"Colegiile militare aparțin de Ministerul Apărării Naționale și încadrarea profesorilor este realizată de aceștia, fără implicarea Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Referitor la cifrele de școlarizare, deocamdată nu am primit nicio informație despre ce clase urmează să fie formate", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general adjunct prof. Alina Codreanu.

Deocamdată, actualul Colegiu de Marină "Alexandru Ioan Cuza" își desfășoară activitatea normal în sediul de pe valea portului. Lucrările pentru amenajarea spațiilor pentru viitorul liceu de marină militară vor începe abia la toamnă, după încheierea anului școlar și după ce colegiul va fi mutat în sediul de pe Șoseaua Mangaliei.

"Nu perturbăm anul școlar. Nu se vor demara lucrări și reamenajări până când liceul nu va fi mutat. Cât timp se vor face aceste reamenajări, cursurile Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» Constanța se vor desfășura în sediile pe care le avem deja la dispoziție, la Academia Navală și la Școala de Maiștri Militari. Practic, elevii vor începe anul școlar 2018 - 2019 în aceste locații, unde vor fi și cazați, iar ulterior, după finalizarea reamenajărilor, vor fi mutați în sediul de pe valea portului", a mai adăugat reprezentantul Statului Major al Forțelor Navale.

O tradiție de peste 135 de ani

Colegiul preia tradițiile Liceului Militar "Alexandru Ioan Cuza", continuatorul Școlii Copiilor de Marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 2408 din 3 octombrie 1881, la Galați.

În septembrie 1973, Liceul Industrial de Marină din Constanța, subordonat Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor, a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale și s-a transformat în Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", cu profil industrial.

În perioada 1973-1998, au absolvit Liceul Militar "Alexandru Ioan Cuza" peste 4.000 de elevi, dintre care 3.600 au fost admiși în instituțiile militare de învățământ superior. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4784 secunde