Care va fi soarta Cazinoului din Constanța

1407
5
Care va fi soarta Cazinoului din Constanța - cazinoconstanta3-1359023356.jpg
Cazinoul mai are de așteptat până când va intra în reparații capitale. Purtat ani buni dintr-o parte într-alta, ba la investitori, ba la primărie, ba la minister, bătrânul edificiu a ajuns într-o stare avansată de degradare, așa că, deocamdată, nu este decât un peisaj dezolant al istoriei uitate.


Autoritățile locale caută în prezent soluții pentru a-l renova și a-l pune în valoare. Se intenționează reabilitarea clădirii și exploatarea în parteneriat public - privat. Deocamdată, până când vor începe lucrările de renovare, imobilul se află în conservare. Potrivit viceprimarului Decebal Făgădău, în perioada următoare se vor face mai multe lucrări menite să conserve atât interiorul, cât și exteriorul edificiului. "Până la jumătate lunii martie, Cazinoul va fi protejat și vor fi stopate efectele intemperiilor. Va fi îmbrăcat într-un mash, pe care va fi imprimată imaginea clădirii", explică viceprimarul Constanței.


Ulterior, se vor demara procedurile pentru organizarea licitației în vederea exploatării. "Vom organiza licitație internațională pentru asocierea în vederea exploatării Cazinoului. Consiliul Local nu renunță la dreptul de proprietate. Ulterior, vor fi organizate diferite evenimente, expoziții, spectacole, concerte", mai precizează Decebal Făgădău. 


Potrivit arhitectului Radu Cornescu, cel care a și realizat recent o expoziție "Cazinoul S.O.S.", Cazinoul este rezistent, dar are nevoie de o renovare urgentă, pentru a proteja elementele arhitecturale și ornamentele. Ultima renovare majoră a avut loc în anul 1987, când a fost reabilitată și structura de rezistență. "Cazinoul este foarte rezistent, nu există pericolul să cadă. Degradarea se face din punct de vedere al finisajelor, însă structura, pereții, stâlpii, planșeele sunt foarte bune și mai durează cel puțin 200 de ani de-acum încolo", a declarat arhitectul pentru "Cuget Liber". 


Renovarea trebuie să înceapă cât mai curând 


Radu Cornescu susține însă că este nevoie de mare atenție la lucrările de refacere a interiorului. "Trebuie meșteri specialiști, care se pricep la tâmplărie murală, rețelele de încălzire, electricitate, apă nu trebuie să fie aparente și să distrugă particularitățile interioare. Noi milităm pentru ca acest monument de arhitectură să fie redat constănțenilor. Avem exemplul Cazinoului din Sinaia, care era în paragină după Revoluția din 1989, dar acum s-a reușit renovarea lui și redarea comunității. O.A.R. cere ca edificiul Cazinoului din Constanța să fie refăcut integral, să se respecte toate încăperile, tâmplăriile, ornamentele inițiale și este nevoie ca o hotărâre în acest sens să se ia cât mai repede. Iarna aceasta se fac lucrări de conservare astfel încât clădirea să reziste și să nu mai pătrundă vapori de apă, iar renovarea propriu-zisă trebuie să înceapă neapărat în 2013", adaugă Radu Ștefan Cornescu.


Comentează știrea

Mircea Badea
24 ianuarie 2013
Domnule Fagadau

Si cu geamurile ? ce se va intampla ? vin si eu cu o propunere .. protejarea cu OSB sau Policarbonat !

mielutu
25 ianuarie 2013
cazinoul

mi-a venit inima la loc,afland ca mai poate rezista 200 de ani.deci papagalul brazilian nu are de ce sa se grabeasca. poate sa mai astepte 150 de ani. caci el este nemuritor...

maria
27 ianuarie 2013
:))) se pune panza si vata in nas.......

"Consiliul Local nu renunță la dreptul de proprietate. Ulterior, vor fi organizate diferite evenimente, expoziții, spectacole, concerte",... ori noi suntem dobitoci ori noi ca nu intelegem. Nu renunta la dreptul de proprietate insa vor organiza evenimente pe banii investitorilor. Cine e prost sa dea bani gramada ca sa intre in buzunarul primariei?????? Sa ii puna panza pe cap si vata in nas cazinoului ca si asa e pe moarte. Nici acum dupa multi ani de mandat nu au gasit bani de reabiltare. Nea Mazare vrea si cu dansa intr-ansa si cu sufletu'n rai.......votati mazare, e natural, e sanatos

MU1Epdl
29 ianuarie 2013
123

Pastele masiii de tara in putrefactie in care traim.

dodo
25 ianuarie 2014
cazinoul

se asteapta momentul ca acolitii mafiei locale sa . puna mina si pe asta,dar inca este scump.nu-igraba.il vor transforma in moneda de schimb

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : CAZINOUL nu va mai fi vândut!
Pagina a fost generata in 1.0532 secunde