Care sunt obiectivele noii legi a adopției

2186
1
Care sunt obiectivele noii legi a adopției - 81970493-1322148395.jpg
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopției a trecut săptămâna aceasta de votul parlamentarilor din Camera Deputaților.

Elaborarea actului normativ a fost susținută de profesioniștii care lucrează în domeniu și de clasa politică, acest fapt reflectându-se în votul pozitiv acordat aproape în unanimitate atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, se arată într-un comunicat de astăzi al Oficiului Român pentru Adopții (ORA).

Principalul obiectiv al noii legi vizează creșterea numărului de copii adoptabili și reducerea perioadei petrecute în sistemul de protecție. De asemenea, responsabilizează și mai mult toate persoanele care au obligația ocrotirii unui copil sau care și-au asumat această responsabilitate, și aici vorbim de părinții naturali, specialiștii care lucrează în serviciile de adopție, precum și familiile adoptive, potrivit sursei citate.

"O dată cu intrarea în vigoare a acestui act, la patru luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial, copiii vor avea șansa să părăsească sistemul de protecție specială mult mai rapid ca până acum pentru a se bucura de o dezvoltare armonioasă în cadrul unei familii permanente", potrivit ORA.

Printre modificările aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopției se numără stabilirea perioadei până la care un copil așteaptă deschiderea procedurii adopției interne, obligativitatea efectuării expertizei serologice ADN pentru stabilirea paternității în cazurile în care se dorește recunoașterea unui copil născut în afara căsătoriei și în situația în care acesta urmează să fie adoptat de către soția celui care a făcut recunoașterea, reducerea la zece zile a termenelor în care vor fi judecate cazurile care intră sub incidența acestei legi.

De asemenea, criteriul după care o adopție va fi calificată ca națională sau internațională va fi cel al reședinței obișnuite, oferind posibilitatea cetățenilor români cu reședința obișnuită în afara țării să adopte un copil din România, urmând procedura adopției internaționale așa cum prevede Convenția de la Haga.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Parlament cu 290 voturi "pentru", 2 "împotrivă" și o abținere. Senatul a aprobat proiectul în iunie, Camera Deputaților fiind for decizional. Proiectul urmează să fie trimis spre promulgare.

Comentează știrea

Mirela Loredana Culea
30 ianuarie 2012
Adoptie

Buna ziua. Ma numesc Mirela,sunt casatorita cu cetatean spaniol,eu sunt cetatean roman. Dupa mai multe incercari de inseminare artificiala(3) fara nici un rezultat vrem sa ne informam despre adoptia din Romania. Noi locuim in Spania dar vrem sa adoptam un copil din Romania. Unde trebuie sa mergem si ce trebuie sa facem? Multumim!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Copiii cu diabet ne măsoară glicemia
Pagina a fost generata in 0.2378 secunde