Caravana testelor pentru boala celiacă poposește la Constanța

174
Caravana testelor pentru boala celiacă poposește la Constanța - constanteniisepottesta3-1563487081.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 20 iulie, Caravana națională de informare și testare gratuită pentru boala celiacă ajunge la Constanța. Aceasta va avea loc, între orele 13.00-17.00, la hotelul "Bavaria Blu". 


Caravana "România fără gluten", organizată de Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali. 


Testarea oferă rezultate în zece minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten. 


Caravana se adresează și persoanelor diagnosticate deja cu boală celiacă. Acestea vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți. 


În momentul de față, statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. Spre exemplu, în Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces. 
Totodată, estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5714 secunde