Carantină parţială, în întreaga ţară, de luni. Ce restricţii sunt impuse

489

Articole de la același autor

Cu numărul cazurilor de COVID-19 depăşind pragul psihologic de 10.000, cu spitalele pline de pacienţi şi secţiile de terapie intensivă complet depăşite, România intră, de luni, în carantină parţială. Se închid toate şcolile, pieţele în spaţii interioare îşi suspendă activitatea, magazinele se închid la ora 21, şi, cel mai important, nu mai putem ieşi din casă decât cu declaraţie, noaptea, după ora 23.

Reunit de urgenţă, cu preşedintele Klaus Iohannis la prezidiu, Guvernul a adoptat, joi seară, o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă care prevăd noi măsuri de restricţii. Acestea vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie, şi vor fi valabile 30 de zile. Aşadar, purtarea măştii devine obligatorie în întreaga ţară, măsură care era impusă în judeţul Constanţa încă de la începutul acestei săptămâni. Activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare exclusiv online. „Centrele after-school şi creşele rămân deschise pentru că este greu pentru părinţii care muncesc”, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a mai precizat că telemunca şi munca de acasă devin obligatorii atât la stat cât şi la privat, acolo unde se pretează astfel de activitate.



Mai mult, pentru a se evita aglomerarea transportului public, toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi au obligaţia organizării activităţii şi desfăşurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de minimum două ore.

Tot de luni, va fi interzisă funcţionarea pieţelor şi târgurilor în hale închise, excepţie făcând pieţele în aer liber, unde va fi obligatorie respectarea normelor sanitare de distanţare fizică şi purtarea măştii de protecţie. Magazinele şi mall-urile se vor închide la ora 21, cu excepţia operatorilor economici care asigură livrarea la domiciliu, a farmaciilor şi a benzinăriilor. „A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înţelege prin terase – definirea clară se regăseşte în Legea antifumat. Spaţiul închis are acoperiş şi două laturi. Astfel, se aplică regula spaţiilor închise şi nu pot fi tratate ca terase”, a subliniat Raed Arafat.

Revine declaraţia pe proprie răspundere

Noile restricţii impun limitarea deplasărilor tuturor cetăţenilor între orele 23.00 şi 5.00, în afara celor în interes profesional, pentru situaţii medicale sau pentru îngrijirea vârstnicilor ori copiilor. Motivul va trebui specificat în declaraţia pe proprie răspundere care poate fi scrisă de mână sau completată după formularul ce va fi pus la dispoziţie. De asemenea, drumul pentru serviciu poate fi justificat pe baza unei adeverinţe de la angajator.



În plus, vor fi interzise petrecerile, reuniunile, cu excepţia celor de familie. „Limitarea deplasărilor între orele 23.00 şi 5.00 a fost stabilită deoarece acesta este intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac petreceri”, a transmis şeful DSU.

El a admis că autorităţile se aşteaptă în continuare la o creştere a cazurilor de COVID-19.

„Insistenţa este ca măsurile să rămână pentru cel puţin 30 de zile, pentru a avea un impact. Efortul nostru comun poate că va duce la scăderea incidenţei. Dacă implementăm măsurile corect, putem avea o scădere a numărului de îmbolnăviri peste o lună”, a precizat Raed Arafat.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6187 secunde