€ 4.748
£ 5.4269
$ 4.1981

Mai multe ştiri online:

Capcanele din rafturile magazinelor. Ce trebuie să urmărești pe etichetă!

Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Eticheta este, pentru mulți dintre noi, aproape inutilă. Unii ne mai uităm după termenul de valabilitate, dar restul informațiilor par că sunt invizibile. Însă o citire corectă a etichetei ne-ar putea ajuta să înțelegem ceea ce mâncăm și să facem alegerea cea mai bună pentru noi.


Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și promovarea Programelor și Strategiilor din România - InfoCons lansează o nouă etapă a campaniei naționale de educare și informare a consumatorilor - „Citește eticheta!”, destinată produselor agroalimentare. Astfel, este important ca fiecare consumator să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la produsele pe care le cumpără și le utilizează în condiții de siguranță. 
  
Comisia Europeană a luat deja măsuri care vizează protecția consumatorilor și garantarea integrității produselor alimentare ambalate comercializate în Uniunea Europeană - ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conținutul acestuia. Normele UE privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce cum-pără și toate ingredientele trebuie să figureze pe eticheta ambalajului. Faptul că în compoziția produselor din carne de vită s-a identificat prezența cărnii de cal arată că această cerință fundamentală nu este întotdeauna respectată. Carnea de cal poate fi comercializată în UR, doar că, la fel ca orice alt ingredient, trebuie să fie indicată pe etichetă. 
Comisia Europeană a elaborat un plan pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o lună și își propune să identifice prezența nedeclarată a cărnii de cal în compoziția produselor, precum și a cărnii de cal care conține fenilbutazonă. Este ilegală administrarea de fenilbutazonă animalelor destinate consumului uman.


Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele să indice dacă proteinele adăugate la produsele din carne provin de la același tip de animal. De asemenea, comisia se pregătește să facă propuneri cu privire la îmbunătățirea armonizării sancțiunilor în caz de fraudă în lanțul de aprovizionare, extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouăle, mierea și carnea provenind din afara UE) și tipurile de carne. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.9044 secunde