Capcana gustărilor nesănătoase din pachețelul școlarilor

828
1
Capcana gustărilor nesănătoase din pachețelul școlarilor - capcana1-1442332987.jpg

Articole de la același autor

Odată cu începerea noului an școlar, una dintre grijile părinților este pachețelul cu mâncare al copiilor. Așa ajung copiii să mănânce sandvișuri cu salam, cornuri cu ciocolată sau plăcintă cu umplutură de brânză sau carne. Astfel de alimente sunt bogate în calorii și, deși le "umplu burta" copiilor, nu îi ajută și să rămână sănătoși.

A început școala și una dintre preocupările părinților este pachețelul cu alimente al copiilor. Deși tentația de a umple ghizdanul cu sandvișuri cu salam sau cornuri și dulciuri este mare, nutriționiștii sunt cât se poate de direcți: copiii care consumă grăsimi saturate și mult zahăr devin obezi și se îmbolnăvesc de inimă!

"Dacă luăm în calcul alimentația copilului mic, de școală generală, prima și cea mai sănătoasă etapă în alimentație este micul-dejun. Aceasta ar trebui să devină regulă în fiecare familie, deoarece timpul de la masa de seară și până a doua zi, la micul dejun, este suficient de mare încât acesta să își epuizeze resursele de energie, adică glucoza (glicogenul hepatic). Ideal ar fi ca la micul dejun să primească pâine integrală cu unt, lapte și cereale.

Apoi, pentru că programul de la școală este numai până la prânz, practica actuală a părinților este ca cei mici să sară peste masa de dimineață, iar sanvișul făcut de acasă sau plăcinta luată de la chioșc să înlocuiască gustarea de la ora 10,00. Pe când aceasta ar trebui să conțină fructe, cele mai sănătoase pentru sistemul digestiv al copiilor și care le asigură și vitaminele de care au nevoie", a explicat dr. Camelia Lăcătuș, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Cât privește pâinea pentru sandvișul de la micul-dejun, ea trebuie să fie neagră sau integrală, ca să fie cât mai hrănitoare, să asigure copilului necesarul de fibre și carbohidrați.

Părinții pot adăuga carne slabă de pui și pot înlocui margarina cu untul, dacă elevul este mare amator de dulciuri.

Boli și lipsă de energie

Marea problemă a gustărilor consumate de copii la școală este alimentația de tip fast-food, contestată de nutriționiști, dar agreată de părinții care nu mai au timp să gătească alimente sănătoase.

"Un copil care stă nemâncat până la prânz și care nu are în acest răstimp nicio gustare va deveni obez. Acest lucru se întâmplă în contextul în care orga-nismul își folosește propriile depozite de grăsime pentru a avea energie.

Chipsurile, plăcintele, șaorma, ciocolata sau produsele de patiserie sunt alimente cu un conținut foarte ridicat de zahăr și grăsimi, care provoacă obezitate, boală de inimă, cancer, diabet, boli degenerative ale articulațiilor, depresie, modificări comportamentale; crește LDL (colesterolul rău) și nu oferă niciun beneficiu consumatorului", a completat medicul.

Între șaorma și meniuri realizate de medici

În ceea ce îi privește pe elevii constănțeni, avem de-a face cu două categorii de consumatori: una care mănâncă de la fast-food alimente procesate și alta care, în fiecare zi de școală, consumă numai mâncare proaspătă, avizată medical. Un exemplu în acest sens sunt grădinițele cu cantină din Constanța.

"Pentru 10 lei pe zi, copiii au în meniu șunculiță de pui pe tartină de unt și ceai la micul-dejun. La ora 10, avem gustarea cu fructe și legume. Ciorbă de curcan, mazăre și salată verde, un biscuit din cereale integrale la prânz și o altă gustare la ora 16,00, cu biscuiți și măr, brioșe cu făină integrală. Tot meniul este realizat și avizat de un medic o dată la două săptămâni și conține numai alimente sănătoase", a precizat Gina Adam, directoarea Grădiniței "Steluțele Mării" din Constanța.

Nu toți elevii sunt la fel de norocoși! Cu excepția câtorva licee, majoritatea unităților de învățământ nu au cantine unde școlarii să poată consuma alimente proaspete și sănătoase. Copiii, mai mari sau mai mici, se hrănesc adesea cu mâncare care îi transformă în victime sigure, ajungând de la vârste foarte fragede să țină regim de slăbire și să urmeze tratamente pentru inimă. 

Comentează știrea

Cosmin
16 septembrie 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3619 secunde