Când va renaște centrul Constanței? Strada Ștefan cel Mare zace în mizerie și indiferență

6970
13

Articole de la același autor

Pe vremuri era cea mai circulată arteră pietonală din oraș. Presărată cu clădiri vechi, ce spun istorie, magazine de lux, restaurante vestite, cafenele, strada Ștefan cel Mare era locul preferat de promenadă al constănțenilor. Apoi, încetul cu încetul, a început să fie ocolită. Mai întâi au plecat pietonii, goniți de romii care-și făceau veacul prin zonă, unde ocupaseră abuziv imobilele vechi, apoi comercianții, pentru că nu mai aveau vad, pentru ca, într-un final, nici autorităților locale să nu le mai pese de soarta străzii.

Ani la rândul nu s-a făcut nimic în zonă, trotuarele au stat pline de gropi, stâlpii de iluminat au stat fără becuri. Nici măcar amărâtul de pasaj pietonal nu a fost mult timp decât o hazna nenorocită. În ultima perioadă, Primăria Constanța a început să se uite și spre oraș, după ce ani la rândul nu a avut ochi decât pentru stațiunea Mamaia. S-a ocupat mai întâi de Piața Ovidiu, de faleze și de zona istorică, dar a venit momentul să resusciteze și centrul Constanței. Și ar trebui să înceapă de la strada Ștefan cel Mare.

"Sunt multe cauze pentru starea jalnică în care este acum centrul Constanței. Unu: mutarea centrului de greutate al comerțului spre mall-uri, care știu să se zbată pentru a atrage clienți, a dus la starea semi-falimentară a prăvăliilor din centru, care sunt conduse de personaje lipsite de talent. Doi: lipsa de implicare a primăriei de a stimula zona și de a disciplina proprietarii de magazine. Trei: urbanizarea catastrofală și stimularea ruinelor. Patru: tolerarea transformării centrului în adăpost social și zonă de agrement pentru țigani, cerșetori și bișnițari. Cinci: proasta calitate civică a constănțenilor. Șase: predilecția localnicilor spre modelele orientale incompatibile cu viziunea occidentală asupra civilizației. Și sigur veți mai găsi încă multe alte cauze", este de părere Dodo, un cititor al ziarului "Cuget Liber".

"Mai rău de atât nu se poate!"

Iar oamenii nu mai contenesc să se plângă de aspectul neîngrijit al Constanței.

"Cât de jalnic arată orașul! Urât, de-a dreptul! Mizer! Mai rău de atât nu cred că se poate! Niciun fir de verdeață! Unde sunt copacii? Administratorii orașului ar merita să sădească cu palmele goale tot ce au distrus în ultimii ani! Ba, i-aș pune chiar să se mute în blocurile astea ca să simtă praful și aerul fetid cauzat de lipsa spațiilor verzi!", mai spune Carmen G.

"Jungla urbană de pe Ștefan cel Mare"

În urmă cu mai bine de opt luni, primarul Decebal Făgădău se bătea cu pumnul în piept că pentru strada Ștefan cel Mare are un proiect amplu, cum nu există în toată țara.

"Pe strada Ștefan cel Mare lucrăm la un proiect unic în toată țara. Va fi mult verde. Va fi o junglă urbană. Strada va fi acoperită de o copertină de verdeață, care va face imposibilă vederea din satelit a acesteia", a explicat la momentul respectiv Făgădău. De atunci și până acum nu am mai auzit nimic de respectivul proiect. Autoritățile s-au ocupat deocamdată doar de pasajul de la Tomis, dar să sperăm că "jungla urbană" nu este încă un proiect abandonat, ca multe altele în oraș.

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
zoro
15 noiembrie 2016
asa arata fata tiganiei

Singuri v-ati dat raspunsul, intai ai fost tiganii, restul e poveste. Ei sunt motivul pt care oamenii buni pleaca si lasa totul in urma ca sa scape de ei.

DODO
15 noiembrie 2016
toate-s vechi si noi sint toate

asta este un subiect vechi dar mereu actual S-a despicat firul in zece, si-au spus multi parerile ,s-au propus solutii autoritatile au venit cu vise utopice pe hirtie noi stim realitatea dar cei ce conduc orasul inca stau inchisi in coliviile aurite din birourile primariei IESITI domnilor in strada ( pe jos ! ) mergeti pe strazile secundare vedeti si concluzionati ce este de facut si ce se poate Altfel nu mai terminam in veci acest subiect ,o sa-l reluam periodic ca oamenii civilizati nu pot sta indiferenti T ema stirneste mereu dezbateri ( spre deliciul CL care face trafic ) Concret propun ca de fiecere cartier sa raspunda un functionar din primarie ,asta sa patruleze zilnic ( nu sa pazeasca )si sa semnaleze tot ce nu este normal Poate fi o solutie si infiintarea patrulelor de pensionari voluntari dupa modelul civic din SUA astfel s-ar simtii si ei utili

ramona
15 noiembrie 2016
Ștefan cel mare

Constanța are primar?Serios,știe cineva?

europeanu
15 noiembrie 2016
Un singur vinovat ! JUSTITIA !

singurul vinovat este justitia care l-a lasat pe hotul de mazare sa faca tot ce a vrut.Nici acum nu-l baga la puscarie.Cine e pedepsit ca fura un ou,nu mai ajunge sa fure si un bou !

Sindbad
15 noiembrie 2016
Care justitie?

Cum era ala de Curtea de Apel cu spaga in mobilatul vilei? La C-ta, justitia a fost demult ingropata de Cosa Nostra../

Cornel
15 noiembrie 2016
pe scurt ?

niciodata ! nu-si mai revine in vecii vecilor. O spun cu parere de rau ca mare parte din copilarie in zona aceea mi-am petrecut-o. Unu la mana, cum spune zoro, tiganii au reusit sa murdaresaca nestingheriti tot si sa puna stapanire pe zona. Doi, modul de viata s-a schimbat, modul in care oamenii se deplaseaza si consuma, ori constructiile de tip mall sunt mult mai bine adaptate acestui nou mod de viata. Trei si nu ultimul e vorba de managementul ingrozitor al magazinului tomis, care a reusit sa tina cladirea partial inchisa in majoritatea anilor 90 cand nu avea concurenta si ar fi putut sa profite. Restul spatiilor comerciale de pe stefan cel mare sunt detinute de alti minoritati machedoni sau tigani care in afara de politica de a jupui cu chirii uriase nu au inteles nimic din comert, neinvestind niciun leu in spatiile respective. Primaria de asemenea n-a facut nimic pentru a ajuta zona sa evolueze si asa am ajuns in situatia de azi cu o strada stefan cel mare care arata ca dupa un bombardament atomic.

Mihai
15 noiembrie 2016
Centru?

Stimabililor - care centru? Centru a fost acum 20 de ani cand Palazu si Ovidiu nu erau de facto cartiere ale Constantei. Cu cat orasul se extinde si "centrul" se va muta. De acum 10-15 ani centrul ala reprezentat de Stefan cel Mare nu mai e centru. Centru era deja pe la Dacia.... Dar voi o tineti una si buna - ca magazinele alea mici si paduchiase de la parterul blocurilor comuniste de pe Stefan e "centru". Centru fara o statuie, fara o fantana, fara o piateta. Care centru mai Andreea? In Constanta exista doar un centru - si anume centru "vechi" din Piata Ovidiu. Restul sunt centre administrative (primarie), centre economice (vezi marile magazine), centre industrial, etc... Si cladiri vechi ce spun istorie. Ce istorie tata? cate placate comemorative pe case? A locuit cineva celebru pe acolo? Puneti mana pe dictionar si vedeti ce inseamna centru...

sin
15 noiembrie 2016
???

cand constantenii devin pe zi ce trece mai saraci, cand primarii si ceilalti cu utilitatile, gen apa, gaz, impozite sug de la ei sume din ce in ce mai mari, strada aia se va transforma in cocina, deoarece toti fug la mall-uri, pt ca-i mai ieftin, fug de acolo si din cauza ruinelor si a tiganilor...din pacate, cu asemenea conducere idioata, Constanta-i pe cale sa sucombe in mizerie...

constantean
15 noiembrie 2016
Când va renaște centrul Constanței?

Intrebarea "Când va renaște centrul Constanței?" este pur retorica. Raspunsul este unul care va dainui " Niciodata" sau poate dupa 100 de ani

Sindbad
15 noiembrie 2016
Gresita intrebarea...

Va mai renaste orasul Constanta? Asta-i intrebarea!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6652 secunde