Când riști să pierzi pensia anticipată

981
2
Când riști să pierzi pensia anticipată - fotofondcumristi-1437669471.jpg

Articole de la același autor

Pensionarea anticipată este, uneori, o soluție pentru constănțenii care fie trebuie să stea cu nepoții, fie riscă să rămână șomeri cu doar câțiva ani înainte de împlinirea limitei de vârstă. Mai sunt și cei care cred că pot să păcălească statul  să le plătească pensie și să muncească în continuare, cu sau fără contract. Însă, cumularea pensiei anticipate cu alte venituri este interzisă, cu mici excepții. 


Având în vedere că, în România, la ora actuală, funcționează un sistem informatic unic integrat, care permite depistarea celor care păcălesc sistemul, pentru a evita înre-gistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situația de cumul ilegal al pensiei anticipate cu alte venituri trebuie să solicite Casei de Pensii suspendarea plății pensiei anticipate. 


"În conformitate cu prevederile legale, în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna imediat următoare celei în care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate parțiale, realizează venituri în calitate de persoană angajată pe bază de contract individual de muncă, funcționari publici, drepturi de autor și drepturi conexe, desfășoară activități în funcții elective sau realizează în mod exclusiv un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin patru ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea Bugetului de Asigurări Sociale (2.415 lei) și care este administrator, manager, membru întreprindere individuală și întreprindere familială ori persoană fizică autorizată să desfășoare activități economice", explică Cristina Samoilă, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Constanța. 


Pensionarii pe caz de boală rămân fără pensie dacă muncesc 
Aceeași prevedere este valabilă și pentru pensionarii pe caz de boală. Astfel, în cazul în care pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul întâi sau doi, adică cu pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de auto-servire, respectiv păstrarea capa-cității de autoservire, dar pierderea totală a capacității de muncă, obține diferite venituri atât cu contract individual de muncă, cât și din alte drepturi de autor sau drepturi conexe, pensia se suspendă. 


De asemenea, pensionarii pe caz de boală, încadrați în gradul trei de invaliditate nu vor mai primi pensie dacă depășesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă în care își des-fășoară activitatea. 


Salariu din străinătate și pensie 
Singura situație în care pensia anticipată se poate cumula cu un venit este atunci când beneficiarul muncește în străinătate. Acesta va putea primi în continuare pensia în țară. Acest lucru este posibil întrucât nu afectează în niciun fel și cu nimic sistemul autohton de pensii. În plus, este puțin probabil că, la această vârstă, va mai reuși să primească pensie de la angajatorul străin, întrucât, potrivit legislației în vigoare, pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare și numai persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet prevăzut de lege. Este foarte important de știut că acest tip de pensie nu se acordă înainte de data încetării calității de asigurat. 


Comentează știrea

stelu
24 iulie 2015

Oportunitate relaxanta de > > castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa > obtii > > castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o > colaborare > > deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum > vrei > > programul si nu ai nicio obligatie! Oferta este numai > pentru > > oamenii foarte seriosi! Cere acum detalii mai multe la > > adresa mea de email: [email protected]

Interesant
24 iulie 2015
Interesant

Toti sunteti interesanti.Liviu Dragnea are o atitudine "interesanta" fata de justitie.Gabriel Oprea a ajuns un "brand" interesant in Romania,colaborarea cu "stelu" este deosebit de interesanta ,oportunitatile sunt "relaxante".Articolele despre violuri si violatori atrag interesul cititorilor.Puscariasii si puscariabilii isi fac partid sau sunt alesi sefi la partid. Interesanta....natie..

Răspuns la: [email protected]
Adăugat de : stelu, 24 iulie 2015
Oportunitate relaxanta de > > castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa > obtii > > castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o >...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4571 secunde