Vis al copiilor defavorizați

"Când o să cresc, o să strâng bani să merg la grădiniță!"

1175

Articole de la același autor

Peste 600 de copii din comunități defavorizate din Constanța, București și alte 19 județe din țară, cu acces vulnerabil la educație, beneficiază de educație preșcolară, în cadrul celor 30 de grădinițe estivale deschise, din această săptămână, de Organizația Salvați Copiii. 


În prezent, puțin peste jumătate dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia. Integrarea copiilor în grupe educaționale, în special a celor de vârstă școlară (6-7 ani), este esențială pentru recuperarea socială a acestora, pe termen lung. Odată integrați în programul estival, acești copii reușesc să rămână în sistemul de învățământ. Astfel, dintre cei 705 copii participanți la grupele estivale, anul trecut, 97% au fost înscriși la școală sau grădiniță, în anul școlar 2016-2017, iar 95% din totalul celor înscriși au rămas în sistemul educațional până în prezent. 


Cele 30 de grădinițe estivale funcționează în București, Constanța, Mangalia și în alte județe ale țării. Cele 30 de grupe de grădiniță vor funcționa în perioada 10 iulie - 2 septembrie, pentru a facilita creșterea accesului la școală, dar și pentru a preveni abandonul școlar, pe termen lung, al copiilor proveniți din medii vulnerabile. În programul grădinițelor estivale, vor primi suport 600 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 6/7 ani, care nu au mai fost înscriși în sistemul educațional sau care au avut o frecvență sporadică în anul școlar 2016-2017. 


Unii copii nu au bani nici de creioane colorate 


"Prin sărăcie, înțeleg că mama nu îmi poate lua creioane, iar fără creioane nu pot merge la grădiniță. Când o să cresc, o să strâng bani să merg la grădiniță", a spus un copil inclus, anul acesta, în programul grădinițelor estivale. 


Peste jumătate dintre copiii din țară se află în risc de sărăcie și excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub șase ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă. Sărăcia și lipsa accesului la servicii de protecție socială cu care se confruntă copiii și familiile lor își pun amprenta în mod negativ asupra participării școlare a copiilor. 


"Cu cât un copil este integrat mai devreme în sistemul de educație, alături de cei de vârsta lui, cu atât integrarea socială și performanțele vor fi mai ușor de obținut. Decalajele sociale sunt o realitate îngrijorătoare, mai ales atunci când vorbim despre copii, dar prin educație ele pot fi corectate și depășite", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. 


Foarte mulți părinți, mai ales din mediul rural, refuză să își înscrie copiii în învățământul preșcolar. Motivele indicate cel mai frecvent de familii sunt lipsa resurselor financiare și imposibilitatea de a face față costurilor asociate (haine, rechizite, alimente, transport). 


Potrivit reprezentanților Organizației Salvați Copiii, participarea la două luni de grădiniță, pe timpul verii, a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenția în școală a copiilor din grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 6.300 de copii au fost înscriși în grupe de grădinițe estivale, iar peste 3.000 de părinți au beneficiat de consiliere și suport material. 


"Copiii care provin din medii sociale vulnerabilizate, pentru care accesul la educație presupune un efort imposibil pentru părinți, trebuie sprijiniți, prin programe, care să ajungă direct la ei. Integrarea în grădinițele estivale este o temelie fără de care acești copii ar rămâne în afara sistemului de educație. După câteva zile de grădiniță, acești copii, alături de părinții lor, vor face în continuare eforturi pentru a rămâne în școală", a declarat Gabriel Coman, președinte ANPDCA. 


Grădinițele estivale, organizate anual, constituie o modalitate prin care copiii din comunități sărace, cei mai mulți de etnie romă, sunt atrași către școală, ajutați să se integreze în plan educațional și să recupereze lacunele provocate de lipsa educației preșcolare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6996 secunde