Când devin obligatorii repartitoarele de cost pentru calorifere

2067
11
Când devin obligatorii repartitoarele de cost pentru calorifere - fotofondrepartitor-1450019868.jpg

Articole de la același autor

Toate apartamentele din blocuri de locuințe, racordate la sistemul centralizat de termoficare, trebuie ca, până la finele anului 2016, să fie dotate cu repartitoare de costuri la calorifere. Practic, este obligatorie montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire sau răcire și apă caldă, la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație.

Această obligație este prevăzută în Legea nr. 121 din 2014 privind eficiența energetică, care transpune astfel Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică. Principalul scop al acestor măsuri este de a reduce consumul de energie cu cel puțin 19 procente, până în anul 2020.

Din păcate, în municipiul Constanța, mai sunt încă multe apartamente care nu au repartitoare de cost. Reticența oamenilor este de înțeles, având în vedere că, în ultimii ani, au fost nenumărate cazuri în care cei cu repartitoare ajungeau să plătească niște sume astronomice la încălzire, uneori chiar și de două, trei ori mai mult decât cei la paușal.

Constănțenii sunt de mult timp împărțiți în două tabere, pro și contra repartitoarelor de costuri. Calcule aberante ale consumului de energie termică au apărut peste tot în oraș, pornindu-se un adevărat război împotriva firmelor care citesc și fac calculele la gigacalorii. RADET s-a apărat și a spus dintotdeauna că problema este în ograda firmelor de repartitoare, care greșesc modul de calcul.

"Ne-am confruntat cu multe situații deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare și au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, țevile de la subsol etc. Și astfel, au ajuns apartamente cu două camere care au avut unități înregistrate pe repartitoare să apară cu trei sau patru gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul și nu are unități înregistrate, el are totuși de plătit consumul de energie termică pentru părțile comune, în plus, el generează consum prin perete, planșee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereți, să nu plătească nimic", a explicat Liviu Popa, directorul general interimar al RADET Constanța.

Acesta le-a atras atenția în nenumărate rânduri firmelor de repartitoare să revizuiască foarte atent modul de calcul al căldurii consumate pentru fiecare client în parte.

Consum mai mic, facturi mai mici

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Națională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare (ANPSC), consumul de energie termică în sistem fără repartitoare este cu 45 la sută mai mare față de consumul în sistem cu repartitoare.

Studiul constată că apartamentele dotate cu repartitoare de costuri au achitat în sezonul rece 2014 o factură direct proporțională cu consumul înregistrat, acest fapt indicând un efort financiar cu mult diminuat comparativ cu plățile realizate pentru o locuință necontorizată individual. Astfel, se constată că instalarea repartitoarelor de costuri înseamnă investiții ce vor fi amortizate într-o perioadă foarte scurtă de timp, având în vedere facturile reale ce vor fi plătite ulterior către furnizorii de utilități.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Simona
14 decembrie 2015
Cum sa castigi bani pe net

Cum sa castigi bani pe net! Merita sa folosesti aceasta sansa! Acum s-a lansat un exceptional curs online GRATUIT care te invata foarte repede cum sa castigi bani pe net! Cursul il primesti GRATUIT, pe adresa ta de email, sub forma de informatii pas cu pas, foarte clar explicate. Vei reusi sa inveti foarte usor cum sa castigi bani pe net! Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

cta
14 decembrie 2015
ati gasit alta mangla

gata alta oportunitate de a stoarce bani de la freierii racordati la radet,hai sictir

ionica
14 decembrie 2015

Nu poate fi OBLIGATORIE din 2 motive :-1-legea NU prevede sanctiuni daca refuz sa ma las" jefuit "de catre cei care manipuleaza repartitoarele , si 2- aceste repartitoare sunt o eroare tehnica ,impusa consumatorilor pri hotararea unor parlamentari "plagiatori " sau retardati (ele nu masoara energia sub nicio forma) si nu respecta Directiva UE in acest domeniu,

ath
14 decembrie 2015
RADET,o closca grijulie

Ma uimeste grija autoritatilor fata de eficienta energetica.Problema reducerii consumului de energie s-a pus inca din anul 2007 cand Romania a devenit membra UE.Tot atunci s-a vorbit pentru prima data despre reabilitarea termica a locuintelor.Guvernul avea obligatia sa sprijine cu 33% si primariile cu 33% cheltuielile cu reabilitarea energetica a locuintelor.La Constanta,Mazare a interpretat legea in stilul lui caracteristic:sa ma pupati in fund.El a declarat ca aste e treaba privatului,primaria nu "se baga".Dovada ca fiecare si-a tras polistiren pe fatada locuintei asa cum l-a taiat capul,crezand ca si-a reabilitat locuinta.Fals,intrebati specialistii in constructii(Evitati-i pe politruci,mergeti la ingineri sau la profesorii universitari.Aveti in Constanta).Primaria nu a intervenit in niciun fel cu toate ca avea obligatia sa se implice,sa plateasca sau cel putin sa coordoneze aceste lucrari.Au preferat sa danseze.Reducerea consumului de energie cu cel putin 19 % (angajament la nivelul statului) nu se face cu repartitoare sau prin inchiderea caloriferelor din locuinta,mai natarailor de legiuitori.Nu aud nimic despre eficienta CET-ului,eficienta retelelor de distributie,eficienta RADET-ului,etc.Chir mai grav,statul,primariile in dorinta lor de a fi pe placul alegatorilor,continua sa subventioneze risipa de energie prin acordarea "ajutoarelor la risipa".Pretul la energia termica vad ca scade sau urca in functie anul electoral.Sictir guvernantilor,va asteapta zile grele. ! Mai vorbim si maine.

x
14 decembrie 2015
RADET e o gluma proasta

Dar modernizarea infrastructurii RADET astfel incat sa se elimine piederile din sistem cand devine obligatorie? Cand se va calcula factura celor aflati in sistemul centralizat in mod transparent astfel incat sa reiasa care e cuantumul consumuli si al pierderilor din retea? Pe cand se vor impune niste criterii de eficienta la RADET, astfel incat sa nu mai ajunga director acolo vreun "client" al politicienilor? Astea cand se vor intampla? Nu sunt obligatorii?

Alexandru
14 decembrie 2015
oportunitate

Nu veți fi niciodată fericiți sau satisfăcuți, până când nu veți descoperi care este dorința voastră profundă și nu vă veți dedica întreaga viață pentru a o împlini. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Popescu
14 decembrie 2015
PANOURI RADIANTE

Am scapat de RADET..implicit si de repartitoare. Mi-am pus Panouri Radiante si sunt foarte multumit. Au termostat fiecare si am platit 200 lei pe luna, asta iarna la doua camere. Nu ma mai fura nimeni...le recomand tuturor. Investiția a fost de aproximativ 2000 lei.

mimi
14 decembrie 2015
premiul pulitza

proasto, pergaitza, vezi fa sa nu te apuce vreun caine de p@zda... cum ai cheltuit banii de la cezara? ti-ai luat ceva frumos.. sa ai soarta cainilor despre care ai scris si care vor sfarsi omoarti in chinuri in ecarisaj, lepra imputita!

MARIAN
15 decembrie 2015
ESTI DUSA CU PLUTA

Am avut timp de 10 ani repartitoare, am fsact frigul si am platit mai mult ca aia de la pausal. De anul asta am enuntat la ele si-mi este bine si cald, as ca nu ma maca rahat daca nu stii ce-i aia repartitot si cat te costa. Ajunsesem mai rau ca la comunisti, sa inchid caloriferele ca sa pot plati factura la Radet. Sictir mincinoaso.

Dani
15 decembrie 2015
--

Sa va f0t neamul in dos cu repartitoarele voastre cu tot ! Sper sa faceti toti puscarie de la cel care fura minim 1 leu din banii publici pana la cei care fura miliarde . Si aceste repartitoare tot un fel de furt este !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4043 secunde