Câmp de luptă! O celebră bătălie, reconstituită la Termele Romane

344
Câmp de luptă! O celebră bătălie, reconstituită la Termele Romane - festival3-1567354742.jpg

Articole de la același autor

Zona împădurită de la baza Edificiului Roman cu Mozaic din Constanța a devenit foarte căutată în week-end, aici desfășurându-se un eveniment extrem de important: Festivalul Antic "Tomis". Oamenii care au făcut posibilă această ediție sunt mari iubitori de istorie, ei străduindu-se să le ofere atât constănțenilor, cât și turiștilor activități cât mai variate, antrenante și mai ales pline de adrenalină. 


Încă de la primele ore ale dimineții, când nu te aștepți să fie prea multă acțiune prin zonă, la Termele Romane era forfotă mare. Luptători, meșteșugari, oameni din popor, toți se aflau în acest spațiu. Atmosfera a fost minunată, oamenii mai mult decât prietenoși, iar de departe se simțea acel iz de istorie. O filă de istorie, în care aveam de-a face chiar cu strămoșii noștri, care încercau să ne explice cum stau lucrurile într-o anumită epocă, de mult apusă pentru noi… 


Octavian Mitroi, arheolog la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este unul dintre organizatorii acestui eveniment. El a declarat, pentru "Cuget Liber", că ediția cu numărul 8 a acestui festival de reconstituiri istorice a adus ca noutate, față de anii trecuți, un scenariu de bătălie istorică, cea de la Marcianopolis, dintre goți și romani, din anul 376. În tabere, au putut fi însă admirate echipamentele militare, dar și civile, meșteșuguri din vechime cu reproduceri după unelte autentice, dansuri antice și lupte de gladiatori. 


"Ne bucurăm că publicul a reacționat foarte bine, a existat un foarte mare entuziasm, dar ne-ar plăcea ca pe viitor să vină în număr și mai mare", a precizat arheologul. 


La un stand, departe de forfota de pe câmpul de luptă, am găsit-o pe
Oana Grigoruță, o altă specialistă a muzeului constănțean. Ea s-a pregătit pentru această ediție cu un atelier de modelaj, prin care atât copiii, cât și adulții au învățat cum se scrie în limba antică greacă, dar și în limba latină și care sunt diferențele între litere, făcând medalioane. 


La toate acestea s-au adăugat o mulțime de alte jocuri și întreceri sportive antice, dansuri antice, concerte de muzică folk în aer liber etc. 


XXX 
Reamintim că Festivalul Antic "Tomis" este un eveniment cultural important al orașului de la malul mării, care și-a propus să pună în valoare istoria și vestigiile antice ale vechii cetăți a Tomisului. Cum pasiunea pentru istorie există și dincolo de granițele țării, printre organizatori (Asociația Culturală "Tomis" din Constanța, Asociația "Cavalerul Danubian" din Craiova, Asociația "Castrum Novis" din Sibiu), s-au aflat și Asociația "DVX Anticae" (Svishtov - Bulgaria), Cohors II Lucensium (Yambol - Bulgaria), Asociația "Ancient Thrace Yambol" (Yambol - Bulgaria) și "Cercetașii marini" din Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4746 secunde