Calvarul pacientelor internate la Ginecologie. "Suntem singurul oraș universitar care nu are o maternitate"

3032

Articole de la același autor

Situația este la fel, în fiecare zi, pe secția Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Zeci de femei bolnave sau care doar ce au născut abia își găsesc un loc în care să fie cazate. De ce? Pentru că, de câțiva ani, etajul VII, pe care a funcționat secția de Ginecologie, se află în renovare, dar, între timp, șantierul a fost blocat. Tocmai de aceea, activitatea s-a mutat pe o parte din etajul IX, unde spațiul este total insuficient.

"Există o supraaglomerare permanentă pe secția noastră. Aproape în fiecare zi avem un număr de pacienți peste numărul de paturi disponibile, ceea ce ne creează multe probleme, mai ales din punct de vedere al circulației pacientelor. Spre exemplu, multe dintre ele rămân în post-operator după naștere, inclusiv copiii, pentru că nu pot fi transferate pe secție, întrucât nu avem locuri. În același timp, această situație ne poate crea probleme în ceea ce privește izolarea unor infecții", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției, prof.univ.dr. Vlad Tica.

Pentru a face față fluxului de bolnavi, se colaborează cu alte două secții și, atunci când se impune, pacientele sunt internate și aici. Acesta este și motivul pentru care atât medicii, cât și bolnavii așteaptă cu mare nerăbdare deblocarea șantierului de la etajul VII.

Între timp, care ar putea fi, însă, soluția salvatoare?

"Am spus-o de multe ori, o maternitate ar putea rezolva această problemă. Cel mai bine ar fi să existe o maternitate exterioară, ideal chiar în curtea spitalului pentru a se putea folosi toate resursele unității medicale", a completat dr. Tica.

De aceeași pă-rere sunt și bietele femei internate în această unitate spitalicească.

"Am ajuns aici în urmă cu câteva zile și a fost tare greu să mi se găsească un salon în care să stau. Pentru un oraș atât de mare cum este Constanța, o situație de genul acesteia nici nu ar trebui să existe. Este inadmisibil așa ceva. Ministerul Sănătății a aprobat anul acesta construcția unor noi spitale regionale, dar când se va face și la Constanța ceva?", ne-a declarat o pacientă internată pe secție.

"Să fii plimbată de pe o secție pe alta nu este deloc o plăcere, mai ales atunci când nu te simți nici bine. Operată, tăiată și dusă dintr-o parte într-alta, nu este în regulă să se întâmple așa. Nu știu dacă în alte spitale din București sau alte județe ale țării există astfel de situații penibile", a mai spus o femeie.

Desigur, problema este cu atât mai gravă, cu cât medicii se văd puși în situația de a trata paciente și din județele limitrofe, iar acest lucru complică și mai mult lucrurile. Aici, apare și reacția cadrelor medicale, justificată, de altfel.

"La ora actuală, suntem singurul oraș universitar al țării care nu are o maternitate. Până acum, noi am făcut numeroase demersuri, atât la spital, cât și la Consiliul Județean Constanța, pentru că, în cea mai mare parte a timpului ne confruntăm cu o aglomerație care ne depășește capacitatea, având în vedere numărul de paturi care ne este alocat la acest moment. Conducerea spitalului știe acest lucru și îi este dificil să ne ajute, pentru că nu are unde să pună alte paturi. Ca urmare, suntem blocați cu un șantier și nu știm când ni se va debloca spațiul. Aceasta este o situație nefericită pentru noi, chiar dacă această maternitate a fost aprobată de foarte mulți ani. Considerăm că renovarea acestei maternități este singura soluție viabilă și cred că pentru a rezolva această problemă este absolut necesar un efort din partea tuturor factorilor de răspundere. În acest fel, nu ne vom mai confrunta cu situații de infecții ce nu pot fi izolate, în alte zone decât cele alocate lăuzelor", a mai spus prof.univ.dr. Vlad Tica.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6446 secunde