Calitatea apei din Dobrogea, sigură abia în 2015

604
În cadrul dezbaterii publice de ieri privind proiectul Planului de Management al Fluviului Dunărea, Deltei Dunării, Spațiului Hidrografic Dobrogea și Apelor Costiere, reprezentanții Direcției Apelor Dobrogea - Litoral (DADL) au prezentat, printre altele, aspecte privind protecția apelor de suprafață și subterane, resursele de apă subterană și de suprafață, spațiul hidrografic dobrogean, apele costiere, zonele protejate. Planul de management are ca obiectiv atingerea "stării bune" a apelor în anul 2015.
În ceea ce privește calitatea apelor pentru îmbăiere, Direcția Județeană de Sănătate Publică Constanța și DADL au stabilit 15 zone de îmbăiere, între Năvodari și Vama Veche: tabăra de copii din Năvodari, Mamaia, Plaja Modern - dig nord, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.
Zonele protejate au constituit unul dintre subiectele punctate ieri. Astfel, pe teritoriul spațiului hidrografic Dobrogea au fost identificate următoarele zone: de îmbăiere, de protecție pentru captările de apă potabilă, specii acvatice, pentru protejarea habitatelor și a speciilor unde menținerea sau îmbunătățirea stării apei constituie un factor important, zone sensibile la nutrienți și vulnerabile la nitrați.
Pentru că Directiva europeană privind apa cere statelor membre, deci și României, să pregătească măsuri de protecție a apelor, în cadrul dezbaterii au fost punctate măsurile care ar trebui luate pentru prevenirea degradării mediului acvatic, conservarea sau ameliorarea stării apelor, promovarea unei utilizări durabile a apei bazată pe protecția pe termen lung a resurselor de apă disponibile, reducerea sau eliminarea treptată a emisiilor de substanțe periculoase în apele de suprafață, precum și reducerea poluării apelor subterane.
La nivel european, peste două din trei persoane consideră că există o problemă serioasă în ce privește calitatea apei din țara lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5701 secunde