Căldura, subvenționată pentru toți constănțenii racordați la sistemul centralizat

1097
Căldura, subvenționată pentru toți constănțenii racordați la sistemul centralizat - fotofondgigacaloria-1571086047.jpg

Articole de la același autor

Pentru că sezonul rece este foarte aproape, iar în curând vor fi pornite instalațiile de încălzire, autoritățile locale s-au reunit la începutul acestei săptămâni, în ședință extraordinară, pentru a stabili cât vor plăti constănțenii pentru căldură, la iarnă. Astfel, prețul unei gigacalorii plătite de populație pentru întreaga perioadă de iarnă va fi de 250 de lei.


Constănțenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor beneficia și anul acesta de un tarif subvenționat la căldură. Măsura a fost votată în cadrul ședinței extraordinare de ieri, deși consilierii locali ai opoziției au votat împotrivă, considerând că nu este normal ca subvenția să fie acordată unitar și nu în funcție de venituri. Într-un final, prețul stabilit pentru gigacalorie a fost de 250 de lei. Este cu 25 de lei mai mult decât tariful practicat iarna trecută, atunci când autoritățile locale au stabilit prețul de 225 de lei, în urma scandalului dintre CET și RADET, care i-a ținut pe constănțeni zile bune fără apă caldă la robinete.


"Ca și anul trecut, sumele pentru compensarea tarifului sunt asigurate din bugetul local. Indiferent de cât de grea a fost situația financiară a municipiului Constanța, față de alți ani anteriori în care o duceam mult mai bine, mi s-a părut corect să menținem prețul la 250 de lei, dar și de a conserva clienții sistemului centralizat. Sunt conștient că numărul de debranșări este în creștere și că nu există o încredere foarte mare în acest sistem, în momentul de față, dar atâta vreme cât noi am început simultan mai multe procese, de preluare a rețelei de transport, de absorbția fondurilor europene pentru redimensionarea și modernizarea acestei rețele, investiții în rețeaua de distribuție și, de ce nu, ne uităm chiar la o capacitate nouă de producție. Am născut un proces de reformare a acestui sistem care să stea la mâna constănțenilor, să nu mai depindă de politicile la nivel central", a declarat primarul Decebal Făgădău.


"Avem banii necesari pentru a acoperi tot sezonul rece!"


Valoarea subvenției este de aproximativ 60 de milioane de lei, sumă care acoperă costurile subvenționării căldurii pentru întreg sezonul rece, de la 1 noiembrie 2019 până la 30 aprilie 2020. "Dorim ca acesta să fie și un semnal de încredere pentru că știu foarte bine că, din momentul în care Electrocentrale Constanța, societatea Ministerului Energiei, și RADET au intrat în insolvență, lumea a început să se sperie. Noi investim în continuare în acest sistem și îi sprijinim deocamdată unitar pe toți consumatorii, după care, pe măsură ce la nivelul României, vor fi implementate politicile și practicile europene, acelea de a ajuta mai mult clientul vulnerabil și mai puțin pe cel care o duce mai bine din punct de vedere material, vom reuși să creăm un echilibru", a mai explicat edilul.


Potrivit acestuia, subvenționarea diferențiată în funcție de venit, introdusă de fostul primar Radu Mazăre, în anul 2013, a condus la numeroase dispoziții de recuperare a sumelor pentru constănțenii care au completat eronat declarația pe propria răspundere. "În prezent, nu avem instrumente legale adecvate, nu avem multe elemente de control,  întrucât municipiul nu beneficiază de acces la datele fiscale, financiare ale tuturor abonaților. Acel mod de acordare a ajutoarelor s-a întors ulterior împotriva celor care au mințit. Vreau să-i asigur pe toți constănțenii racordați la sistemul centralizat că pentru sezonul rece 2019 – 2020 avem toți banii necesari astfel încât să menținem prețul la 250 de lei. Dacă vor fi sincope în tot lanțul de furnizare și de producere a energiei electrice, vom avea instrumente prin care să intervenim așa cum am intervenit și anul trecut, când, cu scop politic, a fost declanșată o criză a apei calde în municipiul Constanța", a mai adăugat primarul Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Octombrie 2019
Stire din Social : Luni, RADET dă drumul la căldură
Pagina a fost generata in 0.3904 secunde